TeamNL Experts op weg naar Tokyo

De Olympische en Paralympische Spelen van 2020 in Tokyo vinden plaats in een extreem warme en luchtvochtige omgeving. Goede hitte-acclimatisatie en het koelen van hun lichaam op het juiste moment is dan ook essentieel voor het kunnen leveren van een topprestatie. Om dit voor te bereiden met de begeleidingsstaf en de sporters ondersteunen wij hen op verschillende manieren.

Hitte-acclimatisatie is onderdeel van de training en voorbereiding op de omstandigheden van de Olympische Spelen. Hoe die acclimatisatie er precies uitziet, is afhankelijk van het type sport en van de sporter zelf. Er wordt een acclimatisatieprotocol op maat gemaakt om de sporter gewend te laten raken met het presteren in “Tokyo-klimaat”. Essentieel is dat dit protocol in praktijk getraind wordt. Bij voorkeur tijdens een trainingskamp op een warme plek, of anders in de klimaatkamer op bijvoorbeeld Papendal.

Om ervoor te zorgen dat de lichaamstemperatuur niet te hoog oploopt tijdens inspanning, kunnen de sporters hun lichaam koelen door het drinken van ijsslush en het dragen van een koelvest. In voorbereiding op de Spelen wordt hier veel mee geoefend zodat de sporters precies weten wat zij wanneer moeten doen om te voorkomen dat hun lichaam teveel opwarmt en om zo goed mogelijk te kunnen presteren in het extreme klimaat van Tokyo. 

Verder helpen we de sporters en staff om inzicht te krijgen in het effect van de hitte op de mentale aspecten. Op basis daarvan geven we adviezen over mentale strategieën, zodat zij hun volle aandacht kunnen blijven houden op het halen van de best mogelijke prestatie!

Vind hier alle handige informatie op een rijtje: