Deze systemen worden voornamelijk ingezet bij teamsporten. Elke atleet draagt een klein zendertje bij zich waarmee zijn/haar positie bepaald kan worden. Buiten wordt hierbij gebruik gemaakt van GPS, terwijl bij indoorsporten een lokaal positioneringssysteem moet worden geïnstalleerd, dat met behulp van bakens de locatie binnen in een sportfaciliteit kan meten.

Door het registreren van de positie van spelers is het mogelijk, vaak live, de snelheid en afgelegde afstand van atleten monitoren en inzicht te krijgen in welke zones ze trainen. Dit wordt zowel tijdens trainingen en wedstrijden gebruikt. Deze informatie is zeer waardevol, o.a. voor:

  • het monitoren van de totale fysieke belasting
  • vergelijken wedstrijd en trainingsbelasting
  • vergelijken van individuele spelers binnen een team

Recente ontwikkeling is het integreren van de positiedata met videobeelden, waardoor de software automatisch de spelers op de video herkend. Hiermee wordt meer geavanceerdere tactische analyse mogelijk.

Verder kan GPS ook worden ingezet voor het tracken van individuele buitensporters, om zo afstand, snelheid, etc. te kunnen monitoren, bijvoorbeeld bij wielrennen. Hierbij kunnen ze gebruik maken van geavanceerdere sporthorloges of fietscomputers met ingebouwde GPS.