Wat bieden we?

Sportbonden die zich willen laten adviseren op gebied van een optimale topsportcultuur binnen programma's en campagnes, kunnen –op maat- gebruik maken van interventies en sparring door de expert topsportcultuur. Het doel hiervan is om voor technisch directeuren, stafleden en/of sporters een verantwoorde (topsport)cultuur te bewerkstelligen.

Werkzaamheden

De volgende werkzaamheden en verantwoordelijkheden maken deel uit van de functie van pedagogisch expert, en dienen als vertrekpunt voor de inzet, aan de hand van de verschillende transitiefases:

240515 NOCNSF Explainer Topsportcultuur De Escalatieladder (1)

Inzet hoofdexpert Topsportcultuur

De topsport- en opleidingsprogramma’s van bonden, gefinancierd door NOC*NSF, worden ondersteund met hoogwaardige begeleiding op het gebied van cultuur en omgangsvormen.

Er vanuit gaande dat er in de dagelijkse setting altijd spanningen, ongemakken en dilemma’s kunnen en zullen ontstaan, is ons doel om programma’s te adviseren en te ondersteunen om dit bespreekbaar te maken en houden. Dit kent drie lijnen, aan de hand van het model hiernaast. 

 

 

1. Proactieve inzet op het bevorderen en behouden van een optimale cultuur.

  • Door omgangsvormen en waarden te bespreken en hier afspraken over te maken bij de start van het seizoen.

  • Doormiddel van het aanbieden van trainingen voor coaches en sporters om competenties te versterken met elkaar dilemma’s of ongemakken bespreekbaar te kunnen maken.

  • Het monitoren van de ervaren cultuur (welzijnscheck)

2. Adviseren, het begeleiden van gesprekken en interveniëren rondom vraagstukken waar onafhankelijke expertise voor nodig is, waarvoor de hoofdexpert Topsportcultuur kan worden ingezet.

3. Vraagstukken die dusdanig geëscaleerd zijn, waarbij het gesprek voeren niet meer mogelijk is of lijkt. Dit kan worden vastgesteld door de hoofdexpert Topsportcultuur, waarna passende en deskundige ondersteuning ingezet dient te worden (integriteitsmanagers en/of het Centrum voor Veilige Sport).

NB. De hoofdexpert Topsportcultuur is geen meldpunt, maar de mogelijkheid bestaat dat geëscaleerde vraagstukken op tafel komen. Hierdoor is nauwe samenwerking met integriteits- als psychologische experts noodzakelijk.

Aanbod

Processtappen inzet Hoofdexpert Topsportcultuur

Vanaf 1 maart 2024 doorlopen we een traject voordat een hoofdexpert Topsportcultuur aan de slag gaat bij een programma of bond. Deze stappen helpen ons een goed doordacht proces te vormen, wat leidt tot succesvollere en impactvollere ondersteuning.

1. Signaleren van een probleem:
Een zorg of probleem rondom de sfeer, omgangsvormen, of de algemene topsportcultuur wordt opgemerkt door een sporter, coach, staflid, (hoofd)expert, medewerker van het TeamNL centrum, integriteitsmanager, technisch directeur, of door de PM'er die vanuit zijn coördinerende rol vaststelt dat er een probleem is.

2. Initiëren van het proces:
De betrokken partij die het probleem signaleert, start het proces door dit probleem kenbaar te maken bij de expert Topsportcultuur

3. Bepaling van (mogelijke) inzet:
De bepaling voor mogelijke inzet vindt plaats tussen de Expert Topsportcultuur, Technisch Directeur (TD) van de bond, in samenspraak met de Prestatiemanager.

4. Second opinion / Sparring / Validatie:
Om tot een succesvolle inzet te komen, worden andere experts/organisaties betrokken, zoals integriteitsmanagers van bonden, PG/andere experts, en eventueel CVSN voor validatie, sparring en feedback (zonder persoonlijke gegevens te delen).

5. Planmatige aanpak:
Een planmatige aanpak van het proces wordt met de TD besproken en vastgesteld, inclusief het bepalen van verantwoordelijkheden, de aanpak, het gewenste resultaat, de termijn van de inzet, en de wijze van terugkoppeling.

6. Uitspreken over de huidige en gewenste cultuur:
Als eerste onderdeel van het proces krijgt iedereen binnen het programma de mogelijkheid om zich uit te spreken over de huidige en gewenste cultuur, zodat inzichtelijk wordt waar de inzet van de expert op gericht zal worden. Ook zal de expert Topsportcultuur beoordelen of er voldoende basis is om een veranderingsproces in te zetten.

7. Implementatie van interventies:
Indien nodig worden interventies geïmplementeerd volgens het vastgestelde plan, in samenwerking met relevante belanghebbenden.

8. Monitoring en evaluatie:
De voortgang van de interventies wordt regelmatig gemonitord en geëvalueerd, waarbij eventuele aanpassingen worden aangebracht indien nodig.

9. Mogelijke stopzetting:
In overleg kunnen zowel de TD als de Expert Topsportcultuur te allen tijde besluiten, al dan niet tijdelijk, het proces te stoppen, bijvoorbeeld wanneer een extern onderzoek wordt gestart of wanneer er twijfel ontstaat over de opbrengst van het proces.

10. Afsluiting van het proces:
Er vindt een afrondend gesprek plaats met de TD, waarin het proces wordt geëvalueerd en aanbevelingen worden besproken. Ook wordt er een schriftelijke terugkoppeling gedaan, die wordt gedeeld met de integriteitsmanager van de bond voor beleidsmatige borging van de opbrengst van het proces binnen de bond.


Welzijnscheck

Welzijnscheck; ter ondersteuning van op maat interventies en het monitoren van de ervaren cultuur (ter aanvulling op de KPI-enquête), gericht op sporters, coaches en overige stafleden. Het betreft 15 gesloten en 2 open vragen, en biedt inzicht in de ervaren sfeer, omgangsvormen, waarden en veiligheid binnen het programma.

Dit is geen wetenschappelijke tool, maar biedt inzicht en vervolgens de mogelijkheid het gesprek met elkaar te voeren over het creëren en in stand houden van een optimale verantwoorde topsportcultuur.


Training TeamNL coaches en stafleden

Samenwerken in de topsport

Topsport draait om elke dag beter worden. Dat wordt gevraagd van de sporter, de coach en hun omgeving. Op sporttechnisch gebied, met krachttraining, voeding, op school of in het werk. Maar ook hoe je met elkaar samenwerkt . Het doel van deze training is coaches en andere stafleden te laten nadenken over wat zij belangrijk vinden in de samenwerking met hun sporters en als staf onderling. En hoe je met elkaar omgaat, ook wanneer je het met elkaar oneens bent of elkaar niet zo goed begrijpt.

De training geeft inzicht, maakt bewust van het eigen gedrag en traint vaardigheden om de dialoog met elkaar aan te (blijven) gaan.

De training wordt gegeven door een communicatiedeskundige, ondersteund door een TeamNL coach, die zijn of haar eigen ervaringen deelt tijdens de bijeenkomst.

Ter voorbereiding op de fysieke training wordt er een e-learning doorlopen.


Training Sporters (S-1)

Samenwerken in de topsport

Topsport draait om elke dag beter worden. Dat wordt gevraagd van de sporter, de coach en hun omgeving. Op sporttechnisch gebied, met krachttraining, voeding, op school of in het werk. Maar ook hoe je met elkaar samenwerkt .

Het doel van deze training is sporters te laten nadenken over wat zij belangrijk vinden in de samenwerking met hun coaches, of met mede sporters. Hoe gaan we met elkaar om, ook wanneer we het met elkaar oneens zijn of elkaar even niet begrijpen. Wat vind jij als sporter belangrijk en waar ligt jouw grens, en hoe maak je dit bespreekbaar? 

De training wordt gegeven door de Pedagogisch Expert van het TeamNL centrum, samen met een oud-sporter die zijn/haar ervaringen zal delen.


Vragen over het aanbod van topsportcultuur?

Marit Gijsbers

Heb je vragen over het aanbod van topsportcultuur? Stel je vraag aan hoofdexpert Marit.

  1. Neem contact op

Marit Gijsbers

Hoofdexpert topsportcultuur