Voeding is één van de belangrijkste pijlers voor excellente prestaties in alle sporten. Met TeamNL Performance Nutrition leveren we voedingsondersteuning op wereldniveau en zorgen we ervoor dat onze voedingsstrategieën evidence-based worden geïmplementeerd en op individueel niveau uitgewerkt.
Naast onze adviezen verzorgen we o.a. ook lezingen en leveren we input voor menu’s bij belangrijke kampioenschappen. Dit doen we in nauwe samenwerking met de coaches en de sporters met als belangrijkste doelen de prestaties te optimaliseren door het herstel te bevorderen, trainingsadaptaties te maximaliseren en de wedstrijdvoorbereiding te verbeteren.
Optimaal eetgedrag en eetstoornissen
NOC*NSF heeft als missie het creëren van optimale sportomstandigheden voor iedereen: van recreant tot (para) topsporter, tot vrijwilliger en fan. De meer specifieke missie van TeamNL is het inspireren en het verbinden van Nederland vanuit de prestaties van TeamNL. Zo laat TeamNL zien dat Nederland veel wint met sport. Hierin is het algeheel welbevinden, de mentale en fysieke gezondheid en de veiligheid van alle sporters in Nederland een essentieel onderdeel.
De TeamNL Experts voeding, medisch en prestatiegedrag hebben samengewerkt om onderstaande richtlijnen voor sporters, coaches, ondersteunende stafleden, clinici en sportbonden te ontwikkelen.
''Het kan ook anders, op een gezonde manier, die ook nog eens veel beter werkt''
Bart van Nunen
Bekijk de video voor het verhaal van Bart: ''Met ruim negen kilo erbij, loop ik alleen nog maar harder. Bovendien ben ik nu echt gelukkig. Dat komt niet eens omdat ik de Olympische Spelen heb gehaald. Nee, ik ben gelukkig omdat ik weer volledig mezelf ben en alle dingen kan doen die ik leuk vind.''
Spectrum van eetgedrag
Eetgedrag bij sporters begeeft zich op een spectrum met aan de ene zijde gezond (eet)gedrag en aan de andere zijde een klinische eetstoornis. De meeste sporters bevinden zich in het groene gebied, waar eetgedrag vergelijkbaar is met dat in de algemene bevolking of waarin de sport vraagt om afwijkend gedrag te vertonen wat niet problematisch hoeft te zijn. Aan de rechterkant zien we langzaam de kleur veranderen en dat betekent dat er een klein (maar te groot deel) van de sporters te maken heeft met verstoord eetgedrag of zelfs een eetstoornis. Er is geen switch van het een naar het ander, maar een geleidelijke overgang, een grijs gebied, wat detectie lastiger maakt.
Explainers over eetstoornissen
Explainers voor sporters en coaches
Goede prestaties gaan hand in hand met een optimale balans tussen voeding, training en gewicht. Doorzettingsvermogen, discipline een hoge pijngrens en perfectionisme. Samen zorgen deze typische karaktereigenschappen van een topsporter ervoor dat ze altijd het beste van zichzelf willen geven en niemand willen teleurstellen. In deze video nemen we je mee in wat er in het hoofd van een sporter kan omgaan bij een eetstoornis.
Deze explainer is ook gemaakt in het Engels, zowel voor de sporter als voor een coach. Bekijk en gebruik de video's om bijvoorbeeld het gesprek te openen:
Meer informatie en hulpmiddelen
Dit positie standpunt is een ‘call-to-action’ voor alle belanghebbenden binnen de sport om zich bewuster te worden van de oorsprong, aanleidingen en soms ernstige gevolgen van eetproblematiek. Alle bonden wordt gevraagd om ook een positie in te nemen, beleid op te stellen, voorlichting te verbeteren en een actieplan op te stellen waar nodig.
Het document “Beleid en best practices voor preventie en management van verstoord eetgedrag en eetstoornissen” doelt op het in beeld brengen en bespreekbaar maken van de best practices die nodig worden geacht volgens NOC*NSF om een veilige sportomgeving te kunnen garanderen in de Nederlandse sport.
Lichaamsgewicht en lichaamssamenstelling spelen vaak een belangrijke rol in het prestatievermogen van de sporter. Het doel van dit document is duidelijkheid te verschaffen met betrekking tot de aanbevolen aanpak in relatie tot lichaamsgewicht en lichaamssamenstelling in de topsport. Deze aanpak heeft betrekking op het proces van meten zelf, maar ook op de verbale (en non-verbale) communicatie richting de sporter.
Vanuit NOC*NSF en TeamNL is dit stappenplan opgesteld als richtlijn voor het adequaat managen en behandelen van verstoord eetgedrag en eetstoornissen binnen TeamNL.
Dit is het addendum voor het behandelplan en positie standpunt van vestoord eetgedrag en eetstoornissen.
Hulp voor sporters en coaches
Er is nog veel meer als het gaat om hulpmiddelen die jou als sporter, coach of staflid kunnen helpen in de dagelijkse praktijk. Hiernaast zijn twee hulpmiddelen uitgelicht: de TeamNL inloopspreekuren op de TeamNL Centra en een handleiding voor coaches en trainers die meer willen weten over eetproblematiek in de sport.
TeamNL inloopspreekuur
TeamNL prestatiegedrag heeft per TeamNL Centrum een inloopspreekuur. Dit spreekuur is voor TeamNL sporters en coaches om laagdrempelig in contact te komen met prestatiegedragexperts. Tijdens dit spreekuur kun je terecht met vragen over bijvoorbeeld mentale gezondheid of prestatieverbeterende thema’s.
Lees meer
Handleiding voor coaches en trainers
Deze handleiding van Stichting (W)EET WAT JE DOET en Stichting Kiem is voor elke coach, trainer of docent die meer wil weten over eetproblematiek in sport en dans.
Betrokken TeamNL hoofdexperts bij dit project
Voeding
Asker Jeukendrup
Asker Jeukendrup
TeamNL expert voeding
Prestatiegedrag en mentale gezondheid
Eefje Raedts
Prestatiegedrag is het gedrag van de sporter dat leidt tot een optimale ontwikkeling en maximale prestaties. Het zorgt ervoor dat de sporter in staat is optimaal om te gaan met de uitdagingen waarmee hij wordt geconfronteerd in zijn ontwikkeling.
De begeleiding die wij met TeamNL prestatiegedrag aanbieden is niet alleen in functie van het prestatieniveau, maar is ook gericht op het mentale welzijn. Dit doen we voor de sporters, maar ook voor de coaches en andere stafleden. Hiervoor zijn er niet alleen sportpsychologen aangesloten bij ons team, maar ook gezondheidszorgpsychologen, klinisch psychologen en topsportleefstijl coaches.
De experts binnen Prestatiegedrag staan niet alleen in voor individuele en teambegeleiding, maar ook voor het aanbieden van workshops binnen de leerlijn prestatiegedrag.
Eefje Raedts
TeamNL expert prestatiegedrag en mentale gezondheid
Medisch
Maarten Moen
Als medische staf van TeamNL zijn we verantwoordelijk voor kwalitatief hoogwaardige medische begeleiding van alle topsporters en talenten in Nederland. Zo adviseren we sportbonden in het samenstellen van een passende (para)medisch begeleidingsteam. Daarnaast monitoren en evalueren we samen met deze bonden en prestatiemanagers de sportmedische begeleiding en doen we waar nodig onderzoek en ontwikkelen we passend beleid en richtlijnen.
Maarten Moen
TeamNL expert medisch