Opleidingskosten AD Sport, Topsport- en Talentcoach

Indien een student/cursist de opleiding op niveau 5 met uitstroomprofiel topsport- en talentcoach wil volgen, dan zijn er twee mogelijkheden m.b.t. de bekostiging ervan.

  1. De student/cursist betaalt het wettelijke collegegeld. Dit geld betaalt de student/cursist in het geval dat hij/zij nog niet eerder een associate degree, bachelor- of masteropleiding heeft afgerond. Het huidige collegegeld voor een deeltijdopleiding varieert van € 1.276 tot € 2.143 per jaar.

  2. De student/cursist betaalt instellingcollegegeld. In het geval de student/cursist wel al in het bezit is van een associate degree, bachelor- of mastertitel, dan betaalt hij/zij ‘instellingscollegegeld’. De kosten hiervoor variëren per opleiding, maar liggen meestal tussen de € 12.000 en € 15.000 voor de volledige opleiding. Een uitzondering in deze situatie is mogelijk wanneer de student/cursist een opleiding gaat volgen op het gebied van ‘onderwijs of gezondheidszorg’. Echter valt de AD Sport onder ‘gedrag en maatschappij’, waardoor dat hier niet het geval is. NOC*NSF onderzoekt samen met het ministerie van OCW of er toch een uitzondering gemaakt kan worden voor de zij-instromers die al een opleiding op minstens niveau 5 hebben afgerond.

Samengevat: heeft de student/cursist nog geen opleiding achter de rug die hoger is dan het niveau van de associate degree, dan betaalt deze het wettelijke collegegeld. Heeft de student/cursist al wel een opleiding achter de rug op hetzelfde niveau of hoger dan de associate degree, dan betaalt deze het instellingscollegegeld.