
NOC*NSF vindt uitgave 2 miljoen euro voor bonus niet langer te verdedigen
De bonus voor medaillewinnaars van olympische en paralympische medailles wordt tijdens de Winterspelen in Milaan voor de laatste maal uitgekeerd. Voor één olympische cyclus (Zomer- en Winterspelen) moet de sportkoepel voor de medaillebonussen ruim twee miljoen euro reserveren. NOC*NSF geeft prioriteit aan talentontwikkeling en begeleiding van topsporters, en aan goed voorbereide deelname aan internationale wedstrijden. Kiezen is noodzakelijk tegen de achtergrond van de sterk gestegen kosten.
NOC*NSF heeft de focus op ontwikkeling van succesvolle topsport- en opleidingsprogramma’s. Daar moet ook financieel de aandacht naar uitgaan. Bovendien zullen de kosten voor deelname van TeamNL aan de Spelen en andere uitzendingen de komende jaren verder stijgen, mede door bestemmingen als Los Angeles en Brisbane.
Betere inkomensvoorziening topsporters nodig
André Cats, directeur Topsport van NOC*NSF: “Liever zou ik deze keuze niet maken. Het moeten beëindigen van het bonussysteem gaat ons vooral aan het hart voor winnaars in sporten waar nauwelijks sponsorcontracten zijn. Veel topsporters leven van een minimum, omdat ze voorrang geven aan hun topsportcarrière. Ook een stipendium – een uitkering die samenhangt met hun status als sporter – is een bescheiden bedrag. De bonus is tot op heden voor medaillewinnaars een welkome aanvulling. Ook voor topsporters met meer inkomen, bijvoorbeeld door sponsorgeld, is het verdwijnen zuur, omdat de bonus een mooi blijk van waardering was.”
Tijdens de Olympische en Paralympische Spelen gelden voor topsporters bovendien restricties van het IOC, waardoor zij niet commercieel kunnen profiteren van de bekendheid van de Spelen.
Het moeten beëindigen van het bonussysteem gaat ons vooral aan het hart voor winnaars in sporten waar nauwelijks sponsorcontracten zijn
André Cats, directeur Topsport NOC*NSF
NOC*NSF pleit al veel langer voor een goede inkomensvoorziening voor topsporters. Cats: “Topsport is een fulltime beroep waarvoor je op een passende manier beloond dient te worden, zodat je zelf in je levensonderhoud kunt voorzien. Daar hoort ook pensioenopbouw bij.” NOC*NSF werkt samen met de sportbonden aan een nieuwe inkomensregeling voor topsporters en is hierover in gesprek met onder andere het ministerie van VWS.
Atletencommissie teleurgesteld
De atletencommissie van NOC*NSF is teleurgesteld over het besluit van NOC*NSF om te stoppen met de medaillebonus. Met het schrappen vervalt een regeling die rechtstreeks ten goede komt aan presterende sporters. Voorzitter Inge Janssen: “Wij pleiten al jaren voor een betere inkomenspositie voor alle sporters, inclusief pensioensopbouw. Ook zien wij graag een afschaffing van de inkomensgrens, zodat sporters meer ruimte hebben om naast hun stipendium geld te verdienen. Het is echt tijd dat hierin verbetering komt. We zijn hierover in goed gesprek met NOC*NSF. De timing van dit besluit vinden we dan ook zuur, omdat er nu nog geen zicht is op concrete verbeteringen van de inkomensvoorziening of voor ruimere commerciële mogelijkheden in de Olympische en Paralympische overeenkomst. Op dit moment leveren de sporters alleen maar een welverdiende bonus in, zonder zicht op de gewenste verbeteringen.”
De medaillebonus voor individueel olympisch goud bij de Winterspelen in Milaan bedraagt 30.000 euro. Zilver is goed voor 15.000 euro en brons voor 7.500 euro. Een topsporter heeft recht op maximaal één bonusbedrag. De bonussen voor paralympische sporters zijn met 20.000 euro voor goud lager. Wel is het verschil tussen olympische en paralympische bonussen de afgelopen jaren kleiner geworden; NOC*NSF heeft de bonussen voor paralympische medaillewinnaars stapsgewijs verhoogd, parallel aan de ontwikkelingen in de paralympische sport.