Sportdeelname Sportverenigingen Pers

Vrijwillige bestuurders onder druk: steun en oplossingen voor sportverenigingen

30 april 2025
Vrijwillige bestuurders onder druk: steun en oplossingen voor sportverenigingen

Vrijwilligers vormen de ruggengraat van de georganiseerde sport in Nederland. Dankzij hun betrokkenheid kunnen miljoenen mensen dagelijks genieten van sport en bewegen. Binnen de circa 22.000 sportverenigingen in ons land zijn ruim 2 miljoen vrijwilligers actief, waaronder naar schatting 90.000 bestuursleden. Hun inzet is onmisbaar – maar de druk op deze groep neemt toe.

Bestuursleden van sportclubs krijgen in toenemende mate te maken met complexe regelgeving, administratieve lasten en zorgen over aansprakelijkheid. De verantwoordelijkheden lopen vooral flink op bij grotere clubs, bijvoorbeeld als ze een eigen accommodatie hebben of veel activiteiten organiseren. Tegelijkertijd telt de helft van alle clubs minder dan 200 leden – vaak geleid door een klein en betrokken bestuur.

De toenemende regeldruk maakt het bestuurswerk uitdagender en vraagt veel van mensen die dit werk onbezoldigd naast hun werk of gezin uitvoeren. NOC*NSF vindt het van groot belang dat deze vrijwilligers goed ondersteund worden in hun taken – praktisch, juridisch en beleidsmatig.

Ondersteuning vanuit sportbonden en NOC*NSF

Samen met de 79 aangesloten sportbonden, en in samenwerking met partners zoals VWS en de Vereniging Sport en Gemeenten (VSG), zet NOC*NSF zich dagelijks in voor het ondersteunen van sportverenigingen. Deze ondersteuning varieert van het aanbieden van collectieve verzekeringen en juridisch advies tot hulp bij subsidieaanvragen en het wegwijs maken in wet- en regelgeving.

Sportclubs kunnen gebruikmaken van het Handboek Wet- en Regelgeving, met praktische uitleg en hulpmiddelen. Veel sportbonden geven daarnaast voorlichting en helpen besturen met advies. Ook op lokaal niveau zijn er adviseurs die clubs ondersteunen bij bestuurlijke vragen.

Vrijwilligersdruktoets als belangrijk signaal

Om te voorkomen dat nieuwe regelgeving de druk verder vergroot, pleitte NOC*NSF eerder voor een zogeheten ‘vrijwilligersdruktoets’. Deze toets moet vooraf inzicht geven in de gevolgen van nieuwe wet- en regelgeving voor vrijwilligers en verenigingen.

Guido Davio, directeur Breedtesport bij NOC*NSF: "We zijn blij dat de voltallige Tweede Kamer de vrijwilligersdruktoets steunt. Dat is een stap in de goede richting. Maar met alleen een toets zijn we er nog niet. We blijven ons actief hard maken voor het verlagen van de regeldruk voor sportverenigingen. Vrijwilligers moeten vooral kunnen doen waar ze goed in zijn: zorgen voor een omgeving waarin jong en oud zoveel mogelijk sportplezier ervaart."

Vrijwilligers moeten vooral kunnen doen waar ze goed in zijn: zorgen voor een omgeving waarin jong en oud zoveel mogelijk sportplezier ervaart.
Guido Davio

Aansprakelijkheid en verzekeringen

Hoewel ernstige situaties rond aansprakelijkheid van bestuursleden zelden voorkomen, is het belangrijk om hier bewust en zorgvuldig mee om te gaan. Bestuurders doen er goed aan regelmatig na te gaan welke risico’s ze lopen en of de aansprakelijkheids- en rechtsbijstandsverzekeringen voldoende dekking bieden. Veel sportbonden bieden collectieve verzekeringen aan, vaak zonder extra kosten voor leden. 

Momenteel laat het ministerie van VWS onderzoek doen naar de dekking en toegankelijkheid van sportverzekeringen. NOC*NSF juicht dit initiatief toe en denkt graag mee over mogelijke verbeteringen.

Samen sterk voor de sport

Het verenigingsleven is van grote maatschappelijke waarde. NOC*NSF blijft zich inzetten om samen met sportbonden, gemeenten en de Rijksoverheid de condities voor vrijwilligers en bestuurders te verbeteren. Zodat sportplezier voor iedereen bereikbaar blijft – en besturen vooral weer leuk en behapbaar wordt.

Deel dit artikel op social media: