Topsport Maatschappelijke waarde

Maatschappelijk Dreamteam Topsport Noord

23 april 2025
Maatschappelijk Dreamteam Topsport Noord

Hoe sport en maatschappij elkaar kunnen versterken

“Wie van jullie heeft een droom?”, vraagt top-marathon- en langebaanschaatser Mats Stoltenborg aan de klas met leerlingen van het Dockinga College in Dokkum. Een meisje steekt haar hand op. Ze wil graag dierenarts worden. “Hartstikke mooi, nu gaan we de kleine tussendoelen die je daarvoor moet halen bedenken,” zegt Stoltenborg. Hij is een van de sporters van het maatschappelijk Dreamteam van TeamNL Centrum Topsport Noord. Tussen zijn trainingen door geeft hij gastlessen op scholen over dromen, concrete subdoelen stellen en het belang van een studie.

Elk jaar stoppen tussen de 20.000 en 30.000 leerlingen voortijdig met school zonder dat ze een startkwalificatie hebben gehaald. Het is zo zonde, zegt Stoltenborg, want daarmee gaan net zoveel dromen verloren. Als onderdeel van het maatschappelijk Dreamteam van Topsport Noord wil hij zijn ervaringen als topsporter inzetten om jongeren te motiveren voor hun dromen te gaan en samen met hen uit te vinden wat je op de korte en langere termijn moet doen en laten om je uiteindelijke droomdoel te kunnen halen.

Stoltenborg: “Dat is best lastig, zeker als je zo’n 13, 14, 15 bent. Je droomdoel, of dat nu het bereiken van de Olympische Spelen is voor een sporter, of het worden van dierenarts of brandweerman, is nog heel ver weg. Het is makkelijk om je te laten afleiden, waardoor je doel uit zicht raakt. Tijdens mijn presentatie probeer ik samen met de leerlingen hun grote doel op te knippen in kleinere subdoelen en zo helemaal af te pellen wat ze vandaag en morgen al kunnen doen om hun uiteindelijke doel te kunnen bereiken.”

Ervaring overbrengen

Dat is iets wat topsporters gedurende hun carrière continu moeten doen. Aan elke olympische droom, nationale titel of contract bij een professionele ploeg gaan tientallen, misschien wel honderden kleine doelen vooraf. Er is geen sporter die zonder subdoelen te stellen én te halen wereldkampioen wordt. “Die kleinere doelen zorgen ervoor dat het behapbaar wordt. Ze zijn haalbaar en ze zorgen ervoor dat je gemotiveerd blijft. Als je een doel gehaald hebt, geeft dat een goed gevoel en kun je verder werken aan het volgende doel. Dit heb ik tijdens mijn sportcarrière geleerd en dat wil ik graag overbrengen aan leerlingen die nu voor belangrijke keuzes staan.”

Die kleinere doelen zorgen ervoor dat het behapbaar wordt. Ze zijn haalbaar en ze zorgen ervoor dat je gemotiveerd blijft. Als je een doel gehaald hebt, geeft dat een goed gevoel en kun je verder werken aan het volgende doel.
Mats Stoltenborg

Stoltenborg (31 jaar, 4 marathonoverwinningen en al jaren een vaste waarde in het team van Jumbo) vormt samen met nog negen topsporters die in het noorden van het land wonen het maatschappelijk Dreamteam van Topsport Noord. Dit zijn onder andere schaatsster Esmee Visser, autocoureur Beitske Visser, professioneel breakdancer Tim Jansen en handbikester Melanie Helweg. “Alle sporters hebben hun eigen verhaal,” zegt Siepie de Groot, manager maatschappelijk impact van Topsport Noord. “Dat maakt meer impact dan een algemeen verhaal over het belang van sport. Eén van de sporters vertelt bijvoorbeeld over zelfbeeld en de impact van sociale media. Dat is een heel actueel thema onder jongeren. Ze ondervinden die druk zelf dagelijks. Ouders kunnen wel waarschuwen, maar het heeft veel meer impact als een topsporter, die niet veel ouder is dan zijzelf, daarover vertelt.”

Maatschappelijk Dreamteam

Topsporters hebben de kracht om mensen op vele manieren te inspireren, en deze waarde wil Topsport Noord benutten met het Maatschappelijk Dreamteam. Door hun verhalen en ervaringen te delen, geven zij iets terug aan Noord-Nederland en dragen zij bij aan een betere samenleving.

Tijdens een opleiding van vier dagdelen hebben de sporters geleerd om hun eigen verhaal over te brengen op een groep en wat het betekent om een rolmodel te zijn. Door die opleiding staan de sporters goed voorbereid voor de klas. En bovendien leren ze er zelf ook veel van. Stoltenborg: “Spreken voor een groep ligt buiten mijn eigen comfortzone. Ik schud zo’n presentatie niet zomaar even uit mijn mouw. Ik vond het dan ook best spannend in het begin. Maar ik merk dat het elke keer beter gaat. De lessen die ik de leerlingen probeer te leren, pas ik ook op mezelf toe. Kleine doelen stellen en dan zie je dat je stapje voor stapje beter wordt.”

Stoltenborg is 31 en hoewel hij nog niet wil stoppen, denkt hij wel steeds vaker na over wat hij wil gaan doen ná zijn schaatscarrière. Tijdens zijn carrière rondde hij de opleiding tot fysiotherapeut af en daarna volgde hij de master Beleid, Communicatie en Organisatie aan de Vrije Universiteit. “Dat is een brede opleiding. Dat geeft me aan de ene kant een hoop opties, maar aan de andere kant vind ik het lastig om uit te vinden wat bij me past. Wat wordt mijn volgende droom en welke tussenstappen moet ik daarvoor zetten?”

‘Met meer bezig zijn dan alleen sportprestaties’

Dat de sporters zichzelf ook ontwikkelen buiten de sport is, naast het delen van hun ervaringen en op die manier iets teruggeven aan de maatschappij, een mooi neveneffect van het maatschappelijk Dreamteam, vindt De Groot. “Dat geldt voor zowel de jonge talenten als voor sporters die aan het eind van hun carrière staan. Het Maatschappelijk Dreamteam is een goed voorbeeld van hoe sport en maatschappij elkaar kunnen versterken.” Dat vindt Stoltenborg ook. “Ik train het hele jaar met mijn eigen team, zit dan in de topsportbubbel. Maar nu het einde van mijn carrière dichterbij komt, wil ik met meer bezig zijn dan alleen mijn eigen sportprestaties. Ik heb ontzettend veel meegemaakt als sporter, zeker ook toen ik mijn sport met mijn studie combineerde. Dat wil ik meegeven aan anderen, zodat zij er hun voordeel mee kunnen doen.”

Dat is precies de bedoeling van het maatschappelijk Dreamteam, dat dit jaar officieel gelanceerd is. Het Dreamteam is een initiatief van Topsport Noord in samenwerking met de partners van Talenthub Noord. Dat is een samenwerking tussen Topsport Noord en verschillende partners, zoals gemeenten, provincies, topsportclubs, onderwijsinstellingen en stichtingen in de provincies Friesland, Groningen en Drenthe. Bovendien is het programma tot stand gekomen met behulp van financiering vanuit NOC*NSF. Samen willen ze bouwen aan een sportieve en vitale samenleving waar sporttalent zich optimaal kan ontwikkelen. Bovendien willen ze de inspirerende kracht van topsport en talenten inzetten om de samenleving in Noord-Nederland te versterken.

Meer sporters opleiden

Topsport Noord en More2Win, een maatschappelijke onderneming die als doel heeft om meer mensen van (top)sport te laten profiteren, gaan meer sporters opleiden voor het Dreamteam. Dat zijn niet alleen sporters met een topsportstatus van NOC*NSF, maar ook van topsportclubs zoals FC Groningen en FC Emmen (voetbal), Aris (basketbal), Flyers (ijshockey) of Lycurgus (volleybal). De Groot: “Na een jaar proefdraaien is het platform gelanceerd. De reacties van leerlingen en docenten zijn goed. Met meer sporters kunnen we meer scholen, maar in de toekomst ook sportverenigingen, bezoeken en daarmee meer jongeren inspireren en motiveren.”

Maatschappelijke Waarde van Topsport 

Bij NOC*NSF geloven we sterk in de maatschappelijke waarde van topsport. Topsport biedt niet alleen inspiratie en entertainment, maar draagt ook bij aan een vitalere en gezondere samenleving. In deze artikelenreeks laten we zien wat de vijf TeamNL Centra in Nederland ondernemen op het gebied van maatschappelijke waarde. Ontdek meer over onze projecten en hoe topsport bijdraagt aan maatschappelijke doelen op nocnsf.nl. 

Deel dit artikel op social media: