Bonden Gezonde sportomgeving

Altijd een gezonder alternatief in TeamNL Huis

25 april 2024
Altijd een gezonder alternatief in TeamNL Huis

Van topsport kijken tot de huldigingen van onze helden, TeamNL Huis belooft een groot feest te worden in Parijs. Te midden van alle festiviteiten en vieringen wordt er altijd een gezonder alternatief aangeboden. Van verfrissende fruitsalades tot knapperige wraps en alcoholvrije dranken, er is voor ieder wat wils! Deze aanpak, zoals in TeamNL Huis, kan ook worden toegepast in de kantines en clubhuizen van sportclubs. 

Gezondere voedingsopties in TeamNL Huis

In TeamNL Huis worden de hele dag door gezondere voedingsopties aangeboden. Denk aan fruitsalades, fruitijsjes en vegan wraps. Deze producten zien er niet alleen aantrekkelijk uit, maar ruiken vaak ook heerlijk. Daarnaast zijn ze makkelijk te maken en snel beschikbaar voor de bezoekers. Ze worden goed in het zicht van de bezoekers geplaatst.

Deze aanpak kunnen sportclubs ook hanteren. Het draait erom dat er altijd ook lekkere en gezondere opties beschikbaar zijn voor de bezoekers. Voeg fruit toe aan je assortiment, bied naast de traditionele witte tosti ook een volkorenvariant aan, serveer verse broodjes en presenteer deze aantrekkelijk in de vitrine. Zorg ook voor water, mooi gepresenteerd in een watertap op de bar met wat munt en fruit erbij. Bovendien is er naast de tien tips ook een receptenboek beschikbaar met gezonde broodjes, snacks en maaltijden speciaal samengesteld voor sportclubs.

Alcohol in TeamNL Huis

In TeamNL Huis wordt alcohol aan fans pas na 14.00 uur geschonken. Naast de alcoholische dranken worden ook alcoholvrije opties aangeboden en het barpersoneel moedigt actief de beschikbaarheid van 0.0% dranken aan. Vooraf wordt het personeel via een e-learning klaargestoomd in het verantwoord schenken van alcohol.

Dit alcoholbeleid kan ook worden geïmplementeerd in sportclubs. Overweeg bijvoorbeeld om geen alcohol te schenken tijdens en direct na jeugdwedstrijden en bied alcoholvrije alternatieven aan en creëer een positieve sociale sfeer rondom verantwoord alcohol schenken. Het is verplicht dat iedereen die alcohol schenkt bij sportclubs beschikt over het certificaat van de e-learning Verantwoord alcohol schenken (ook wel IVA) of het diploma Sociale Hygiëne.

TeamNL Huis rookvrij

Tot slot is TeamNL Huis een rookvrije omgeving. Zowel binnen als buiten zijn er geen rookruimtes. Dit communiceren ze duidelijk aan de bezoekers via rookvrij borden. Als sportclub wil je toch ook het goede voorbeeld geven aan kinderen en volwassenen? Maak naast de binnenruimte ook de buitenruimte, zoals de aanlooproute en de entree van jouw sportomgeving rookvrij. En bestel de gratis rookvrij borden om ook uit te stralen dat er op jouw sportpark niet gerookt wordt.

Tien tips voor een gezondere sportomgeving

Uit onderzoek van Markteffect in 2021 blijkt dat 60 procent van de bezoekers van kantines vindt dat sportclubs meer moeten doen om gezondere opties aan te bieden. JOGG-Teamfit en NOC*NSF hebben in samenwerking met sportclubs tien praktische tips bedacht. Hiermee kunnen zij direct aan de slag met gezonde voeding, verantwoord alcoholbeleid en een rookvrije sportomgeving.

De tips zijn gebaseerd op de ervaringen van sportclubs die zijn opgedaan in het SV VERS programma van KNVB, KNHB, KNLTB, KNKV, JOGG en NOC*NSF. Deze clubs hebben gedurende drie jaar gewerkt aan het creëren van een gezondere sportomgeving, waarbij hun inzichten zijn samengevat in tien praktische tips voor gezonde voeding, verantwoord alcoholgebruik en een rookvrije omgeving.

Gezonde Voeding Vierkant

Tien tips voor een gezondere sportomgeving

Download de tien tips (pdf)

Hulp van een JOGG-Teamfit coach

Als clubs niet zo goed weten waar te beginnen of hulp kunnen gebruiken, kunnen zij zich aanmelden bij JOGG-Teamfit. Daar krijgen ze een coach die hen begeleidt in het proces en voorziet van kosteloos advies. Deze JOGG-Teamfit coach helpt clubs om aan de slag te gaan met een gezonder voedingsaanbod, een verantwoord alcoholbeleid en een rookvrij terrein. Bij het realiseren van een gezondere sportomgeving werkt JOGG samen met onder andere NOC*NSF, sportbonden, gemeenten, het Voedingscentrum en de Rookvrije Generatie.

Deel dit artikel op social media: