Topsport Parijs 2024

100 dagen voor Parijs: prachtige én intense Spelen

17 april 2024
100 dagen voor Parijs: prachtige én intense Spelen

‘Vol vertrouwen en met nieuwsgierigheid’ gaat André Cats, directeur Topsport bij NOC*NSF de Olympische en Paralympische Spelen tegemoet. Op exact 100 dagen voor de Spelen begint het aftellen echt.

Op dit moment verwacht de directeur topsport bij NOC*NSF een olympische ploeg van ongeveer 280 en een paralympische ploeg van 80 sporters. Het precieze aantal zal pas vlak voor de Spelen bekend zijn; op 4 juli wordt het gezamenlijke team officieel gepresenteerd. Het aantal sporttakken waarin Nederland uitkomt, is evenmin nu al exact aan te geven omdat er nog kwalificatiewedstrijden volgen.

'Beste kleine land'

Nederland hoort bij de top 10 van beste landen ter wereld en daarmee het beste kleine land: dat is en blijft de inzet van TeamNL. Het voorspellen van het precieze aantal medailles dat daarbij hoort of een streefgetal per sport, vormen voor André Cats niet de prioriteit: “We kunnen ons blind staren op statistieken en voorspellingen, maar ik denk anders. Neem Tokio: bij de spelen daar hadden we 188 startposities – dus 188 kansen om te winnen. Dat leverde in 19% van de gevallen een medaille op en 46% haalde de top 8. Het zou heel mooi zijn als we in Parijs op vergelijkbare percentages uitkomen.”

Waterkwaliteit van de Seine: buffer voor regenwater

Het open water-zwemmen en het zwemonderdeel van de triatlon vinden plaats in de Seine. De kwaliteit van het rivierwater in de stad was bij een test nog beneden peil, maar ingrijpende maatregelen verbeteren de waterkwaliteit snel. André Cats: ‘We stellen eisen, maar ik heb er vertrouwen in dat de Fransen alles in het werk stellen om daar aan te voldoen. Zo is er buffercapaciteit om alle regen die valt in de dagen voor de wedstrijden, op te vangen, want regenwater zorgt voor sterke vervuiling. Uiteindelijk gaat het om de kwaliteit op het moment dat de atleten het water in moeten en dan geldt: meten is weten.”

Record aantal fans en familieleden

Het aantal fans, familieleden en vrienden dat naar Parijs zal gaan, bereikt naar verwachting een record. Inmiddels zijn er door Nederlanders al zo’n 200.000 kaarten voor wedstrijden besteld. Voor wie er tot nu toe niet tussen kwam, zijn er met ingang van vandaag weer kansen: het Franse organiserend comité heeft opnieuw tickets in de verkoop. Ook komt er een officiële doorverkoop-website voor mensen die eerder een set van kaarten aanschaften en een deel daarvan willen verkopen.

De nabijheid van grote aantallen fans en mensen uit de directe omgeving van de sporters, kan veel energie opleveren, maar is ook een potentiële afleiding. De staf van TeamNL houdt daar dan ook rekening mee bij het realiseren van een optimaal prestatieklimaat voor elke sporter.

Maar verder heeft de locatie van de Spelen vooral voordelen: “Dezelfde tijdzone, korte reistijd, snelle acclimatisatie, veel gelegenheid om vooraf alles goed te regelen voor de staf: de voordelen van Parijs zijn vele malen groter dan de uitdagingen, al worden het door de enorme belangstelling intense Spelen” zegt de topsportdirecteur.

Dezelfde tijdzone, korte reistijd, snelle acclimatisatie, veel gelegenheid om vooraf alles goed te regelen voor de staf: de voordelen van Parijs zijn vele malen groter dan de uitdagingen, al worden het door de enorme belangstelling intense Spelen.
André Cats

Veiligheid

Ook bij NOC*NSF is er veel aandacht voor de veiligheid in Parijs tijdens de Olympische en Paralympische Spelen. Zoals altijd is er een fulltime veiligheidscoördinator die al lang van te voren in contact staat met alle relevante organisaties en diensten in het land waar de Spelen plaatsvinden. In Parijs zullen de veiligheidsmaatregelen streng zijn, gezien de risico’s die nu al worden gesignaleerd in Frankrijk. De verwachting is ook dat de veiligheidsmaatregelen duidelijk zichtbaar zullen zijn voor de bezoekers van de Spelen, juist ook omdat veel sportlocaties midden in de stad liggen.

Parijs verandert al…

Was er vorig jaar nog veel fantasie voor nodig om je voor te stellen hoe Parijs er als olympische stad uit zou zien; nu wordt dat al concreet zichtbaar op de locaties waar de sport zich zal afspelen, bijvoorbeeld door de bouw van tijdelijke tribunes. Ook het olympisch en paralympisch dorp krijgt steeds meer vorm; een moderne, nieuwe woonwijk, die na de Spelen z’n definitieve bewoners zal krijgen.
Maar eerst zullen ook de sporters van TeamNL er hun verblijf hebben.

"Een prachtig dorp, met goede voorzieningen" aldus André Cats. Ook chef de mission van de Olympische Spelen Pieter van den Hoogenband roemde al eerder het onderkomen voor de sporters na inspecterende bezoeken. De Nederlandse sporters krijgen onder andere een uitstekende koffielounge (met dank aan de Nederlandse Loterij) want dat voorziet in een grote behoefte onder de sporters om te kunnen ontspannen.

Medaillebonus

De medaillewinnaars in Parijs krijgen van NOC*NSF een bonus voor hun prestaties. Voor olympische gouden medailles staat bijvoorbeeld een bedrag van 30.000 euro, paralympisch goud levert 20.000 euro op. Het verschil tussen de bonussen wordt geleidelijk aan verkleind. Het prijzengeld voor de olympische medailles gaat iets omlaag om de verhoging aan de paralympische kant te kunnen bekostigen. In totaal heeft NOC*NSF 1,3 miljoen euro begroot voor de Nederlandse medaillebonussen in Parijs.

Deel dit artikel op social media: