Sportdeelname Sportbonden Voel je thuis in de sport

Rabo ClubSupport lanceert leerlijn ‘Inclusie: Aangepast Sporten’ tijdens EPC

18 augustus 2023
Rabo ClubSupport lanceert leerlijn ‘Inclusie: Aangepast Sporten’ tijdens EPC

Iedereen moet kunnen sporten en bewegen. Sportclubs spelen hierin een belangrijke rol door passend sportaanbod te bieden en een toegankelijke omgeving te faciliteren. Daarnaast dragen ze bij aan onze fysieke en mentale gezondheid, aan onze persoonlijke ontwikkeling en ze creëren saamhorigheid. Een sportclub moet een plek zijn die voelt als thuis. Ook voor mensen met een beperking.

Wat heeft jouw club nodig om een inclusieve omgeving te bieden waar mensen met een beperking zich welkom voelen om te sporten en bewegen? Die vraag stond 17 augustus centraal tijdens de bijeenkomst ‘Aangepast sporten op jouw club, hoe doe je dat?’ tijdens de European Para Championships in Rotterdam.

Tijdens de bijeenkomst die werd georganiseerd door NOC*NSF, Rabobank, Uniek Sporten en Gehandicapten Sport Nederland kwamen inspirerende sprekers aan het woord over het onderwerp en werd de nieuwe leerlijn ‘Inclusie: Aangepast Sporten’ gelanceerd.

In mijn ogen heb ik geen beperking
Niels Vink

Onder leiding van dagvoorzitter Eva Eikhout vertelde rolstoeltennisser en Rabo ClubSupport-ambassadeur Niels Vink over zijn ervaring met zijn eigen club. Hij begon met tennissen bij Tennisvereniging Carolus in Helmond toen hij 10 jaar was. "Ik heb me daar altijd welkom gevoeld. Lang heb ik gewoon getennist met mijn vrienden. Dan was ik de enige ‘roller’,’ vertelt hij. ‘Bij de start van een wedstrijd stelde ik me altijd voor: ik ben Niels, ik zit in een rolstoel en daarom mag de bal twee keer stuiteren. Niemand maakte daar een probleem van".

Geen verschil tussen mensen met een beperking en reguliere sporters

Op de vraag wat hij clubbestuurders mee zou willen geven wanneer het gaat om het thema inclusie en aangepast sporten, zegt hij: "Maak geen verschil tussen mensen met een beperking en reguliere sporters. In mijn ogen heb ik geen beperking; ik ga altijd uit van wat ik juist wel kan. Ik wil behandeld worden als ieder ander, maar het is wel belangrijk dat de juiste faciliteiten er zijn om je welkom te voelen."

Rabo ClubSupport Niels Vink tijdens EPC  Inclusie: Aangepast Sporten

Rolstoeltennisser Niels Vink en dagvoorzitter Eva Eikhout

Deze mening deelt Maria Braanker, voorzitter van STARDO (Stichting Aangepast Roeien Dordrecht en Omstreken). Zij bieden al ruim veertig jaar aangepast roeien aan: "Wij vinden dat we niet moeten regeren over de hoofden van onze leden met een beperking; we willen ze juist betrekken bij de ontwikkeling van de club. Mensen met een beperking willen ook actief betrokken zijn."

Uniek Sporten Uitleen 

Voor mensen met een beperking die graag willen sporten, maar niet goed weten wat het aanbod is of wat het beste bij hen past, biedt Uniek Sporten – het programma van Fonds Gehandicaptensport en 332 Nederlandse gemeenten – uitkomst.

Thijs van den End, werkzaam bij Partnerships van Fonds Gehandicaptensport en ervaringsdeskundige: "Via onze website vinden mensen met een beperking een volledig overzicht van sporten en kunnen ze contact opnemen met sportclubs voor meer informatie. Wanneer ze nog niet precies weten welke sport het beste past bij zijn of haar situatie, kan het ook eerst uitgeprobeerd worden. De hulpmiddelen die daarvoor nodig zijn, kan men via Uniek Sporten Uitleen voor vier maanden gratis lenen."

Leerlijn ‘Inclusie: Aangepast Sporten’

Het laatste programmaonderdeel was het lanceren van de leerlijn ‘Inclusie: Aangepast Sporten’. Het Rabo ClubSupport-programma, het inhoudelijke partnerprogramma van NOC*NSF en Rabobank voor clubondersteuning, biedt vanaf nu ook een workshop en masterclass over aangepast sporten.

Tijdens deze bijeenkomsten zullen clubs onder begeleiding van een expert dieper ingaan op het thema, reflecteren op hun huidige situatie en krijgen ze praktische handvatten om een volgende stap te zetten in het aanbieden van passend sportaanbod. Op deze manier ondersteunen Rabobank en NOC*NSF sportclubs actief in het versterken en verrijken van inclusief sportaanbod.

Aan de slag met inclusief en aangepast sporten 

Maar daar blijft het niet bij. "Sportclubs die via deze leerlijn aan de slag gaan met inclusief en aangepast sporten, kunnen wij ook weer doorverwijzen," vertelt Gabriëlla van Driel, projectleider aangepast en paralympisch sporten bij NOC*NSF. "Er zijn verschillende bonden die al programma’s aanbieden, waarmee clubs zich nog specifieker kunnen ontwikkelen."

Wat Dos Engelaar, directeur van Gehandicaptensport Nederland, de zaal tot slot nog wil meegeven?

De rode draad door alle verhalen van vandaag is de kwaliteit van je aanbod. Inclusie en meedoen gaat – in tegenstelling tot vijf jaar geleden – nu over deze kwaliteit. En dat gaat verder dan alleen sporters met een beperking verwelkomen bij de voordeur.
Dos Engelaar

Deel dit artikel op social media: