Bonden Sportbonden Data

Basisopleiding datagedreven werken

19 juli 2023
Basisopleiding datagedreven werken

Ontdek wat data en datagedreven werken is in de context van de sport en ontwikkel vaardigheden om er zelf mee te kunnen starten. Met deze basisopleiding leer je hoe je beslissingen neemt op basis van data in plaats van alleen op gevoel of ervaring. Je gaat aan de slag met een aantal basis datavaardigheden, zoals het stellen van de juiste vragen, het interpreteren van data, en het overgaan tot actie op basis van inzicht. Vaardigheden die je kunt toepassen in je werk met (top)sporters, vrijwilligers en fans.

De doelgroep

De opleiding is ontworpen om bondsmedewerkers in zes weken kennis en vaardigheden bij te brengen over de inzet van data in dagelijkse werkzaamheden en beleidsontwikkeling. Je hebt geen eerdere ervaring nodig met datagedreven werken. Nieuwsgierigheid en de wil om te leren volstaan. Na de basisopleiding heb je kennis en vaardigheden om met meer vertrouwen te starten met datagedreven werken voor jezelf en voor je organisatie.

Data

  • Webinar blok 1: woensdag 11 oktober 13.00 tot 15.00 uur
  • Webinar blok 2: woensdag 25 oktober 13.00 tot 15.00 uur
  • Webinar blok 3: woensdag 8 november 13.00 tot 15.00 uur

Woensdag niet jouw dag? Schrijf je toch in. De webinars kunnen in overleg met alle deelnemers nog op een andere dag/ tijdstip gepland worden. Bij voldoende belangstelling plannen we meteen een tweede serie.

Praktische informatie

  • Er zijn voor bondsmederwerkers geen kosten aan de opleiding verbonden.
  • Je volgt de opleiding volledig digitaal in een combinatie van e-learning en live webinars. Elk blok duurt 2 weken en vraagt per blok ongeveer 4 uur van je tijd.

Het opleidingsprogramma

De opleiding bestaat uit 3 blokken van 2 weken. Binnen elk blok neem je deel aan een interactief webinar en krijg je via e-learning meer informatie en oefeningen.

  • Blok 1: begrip en bewustzijn data & datagedreven werken. Data & datagedreven werken: wat is het, wat kan je ermee, waarom wil je het gebruiken, en waar kun je op persoonlijk en organisatieniveau aan werken?
  • Blok 2: vraaggestuurd werken & formuleren van informatiebehoefte. Een aanpak om gestructureerd je informatiebehoefte en datavraag inzichtelijk te maken. En is je vraag ook vanuit ethisch oogpunt verstandig om te stellen?
  • Blok 3: interpreteren en toepassen van inzicht & onderzoek. Het vinden van het antwoord op je vraag in dashboards, rapportages en onderzoek. Het kritisch interpreteren en lezen van data en inzicht, en overgaan tot actie.

Deel dit artikel op social media: