Internationaal Olympisme

World2Win-project zet volleybal in Senegal op de kaart

7 november 2022
World2Win-project zet volleybal in Senegal op de kaart

In 2026 worden de Jeugd Olympische Spelen georganiseerd in Senegal. Het is de eerste keer dat een olympisch evenement plaatsvindt op het Afrikaanse continent. In aanloop naar deze bijzondere Spelen heeft NOC*NSF in samenwerking met de Nederlandse Volleybalbond (Nevobo) en andere (internationale) organisaties via het World2Win-project zich ingezet om de sportinfrastructuur in het land te verbeteren en de zichtbaarheid van de sport te vergroten. 

Een team van de Nevobo, de French Volleyball Federation (FFVB), Volley Vlaanderen, de Senegalese Volleyball Federation (FSV), het Senegalese NOC (SNOC) en NOC*NSF heeft van 2019 tot en met juni 2022 gewerkt aan het behalen van deze doelen. En met succes. De afgelopen 2,5 jaar is onder andere via schooltoernooien deelname aan het Volleyball4Life-programma, het opleiden van coaches en verschillende workshops geprobeerd volleybal een betere plek te geven in het sportlandschap van Senegal.

En dit is gelukt. "Door te sporten heeft de jeugd belangrijke waarden geleerd, zoals samenwerken, het belang van duurzaamheid en van een goede gezondheid. Dit heeft het project tot een succes gemaakt", aldus de president van de Senegalese volleybalfederatie Amadou Dudu Seye. Tot slot heeft het project bijgedragen aan de voorbereiding van de Jeugd Olympische Spelen in 2026, bijvoorbeeld op het gebied van projectmanagement of het opdoen van kennis bij het vinden van partners.

Legacy in olympische gaststeden 
Het World2Win-project is onderdeel van de ambitie van NOC*NSF om in de gaststeden van de Olympische Spelen, de Paralympische Spelen en de Jeugd Olympische Spelen een maatschappelijke bijdrage te leveren en ‘iets achter te laten’. Zo werd in Tokio via het Game Changer-project bijgedragen aan meer inclusie in de Japanse samenleving voor mensen met een beperking. Tijdens de Spelen van Rio de Janeiro werden studenten uit de favela's via het GEO-project ondersteund om zich te blijven concentreren op hun studie om schooluitval te voorkomen. 

Deel dit artikel op social media: