Topsport Paralympisch Tokyo 2020

Rogier Dorsman draagt vlag tijdens sluiting Paralympische Spelen

Redactie 3 september 2021
Rogier Dorsman draagt vlag tijdens sluiting Paralympische Spelen

Rogier Dorsman draagt zondag tijdens de sluitingsceremonie van de Paralympische Spelen de Nederlandse vlag het stadion binnen. De 22-jarige zwemmer was in Tokio goed voor een gouden hattrick: hij sleepte goud in de wacht op de 200 meter wisselslag, de 400 meter vrije slag en de 100 meter schoolslag.

Chef de mission Esther Vergeer: "Dit zijn pas de eerste Spelen voor Rogier en als je dan meteen drie gouden medailles op heel sterke nummers weet te winnen, dan is dat echt superknap. Rogier is daarnaast een van de vijf visueel beperkte sporters in onze equipe die samen goed zijn voor in totaal tien medailles. Dit is een mooie kans om deze succesvolle groep eens in de spotlights te zetten. Verder is Rogier voor mij een van de smaakmakers en exponenten van de 'next generation' van de paralympische sport: jong, talentvol en op en top topsporter. Dus met Rogier voorop kunnen we zondag weer aan heel Nederland te laten zien waar we als paralympisch TeamNL voor staan"

Rogier is voor mij een van de smaakmakers en exponenten van de 'next generation' van de paralympische sport: jong, talentvol en op en top topsporter
Esther Vergeer, chef de mission

Rogier Dorsman: "Dit is echt fantastisch, echt super. Ik ben natuurlijk zeer vereerd dat ik dit mag doen. Het is een heel mooie beloning voor het harde werken en een goed paralympisch debuut. Ik zou eigenlijk zondagochtend al met de rest van de ploeg terugreizen naar Nederland, maar toen Esther me vroeg of ik de vlag wilde dragen, wilde ik natuurlijk geen 'nee' zeggen. Daarvoor blijf ik met alle liefde nog een dag langer in Tokyo."

De medailleteller van het 73-koppige TeamNL staat momenteel op 23 goud, 15 zilver en 16 brons, waarmee Nederland de zesde plek bekleedt op de ranking. Een eerste analyse laat zien dat de medailles die TeamNL heeft gewonnen, in de wacht zijn gesleept op de meest competitieve onderdelen. Met andere woorden: hoe spannend was de wedstrijd, zat je op het puntje van je stoel, kwamen de atleten kort na elkaar over de finish?

Wat ook opvalt, is dat ten opzichte van de Spelen in Rio (2016) - gemiddeld - over alle medailleonderdelen van atletiek en zwemmen bekeken, een duidelijke aanscherping van de prestaties is te zien. Van de twintig Nederlandse zwemstarts die ook in Rio op het startblok stonden - niet te verwarren met personen - waren er in Tokyo zeventien (85%) sneller dan in Rio, en in elf gevallen (55%) leverde dit ook een hogere ranking op. Dit illustreert tegelijkertijd hoe de paralympische zwemsport geëvolueerd is: een snellere tijd levert niet automatisch een hogere ranking op.

Deel dit artikel op social media: