sport en studie Topsport Athlete Services

Open Universiteit biedt topsporters meer flexibiliteit bij combinatie topsport en studie

Marieke de Ruijter 12 juli 2021
Open Universiteit biedt topsporters meer flexibiliteit bij combinatie topsport en studie

Karl Dittrich, de voorzitter van het College van bestuur van de Open Universiteit (OU) ondertekende vandaag het Actieplan FLOT (Flexibel Onderwijs en Topsport). Hiermee verbindt de OU zich aan het actieplan waarin structurele afspraken zijn gemaakt over de ondersteuning van topsporters om de combinatie van topsport en studie gemakkelijker te maken.

Eind 2013 heeft een aantal universiteiten en hbo-instellingen afspraken gemaakt met NOC*NSF en het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap om het onderwijs en carrièreperspectief van topsporters te verbeteren. Deze afspraken zijn opgenomen in het Actieplan FLOT. Door onderwijs flexibeler in te richten, wordt de combinatie van topsport en studie gemakkelijker. Hiermee krijgen studenten de mogelijkheid zich goed te kunnen richten op hun ontwikkeling als topsporter en tegelijkertijd te kunnen bouwen aan een volgende carrière.

Het is van groot belang dat topsporters zich niet alleen sportief, maar ook maatschappelijk ontwikkelen ziet Jan Willem Maas, bestuurslid van NOC*NSF. ‘’Voor een aantal sporters is deelnemen aan hoger onderwijs een belangrijke voorwaarde voor die maatschappelijke ontwikkeling. Als je topsport en onderwijs optimaal naar tevredenheid combineert, komt dat de topsportprestaties, en zeker ook de lengte van de topsportcarrière ten goede. De topsporter heeft dan bovendien een betere startpositie voor een carrière na de sport.’’

Flexibele universiteit

De verbinding van de Open Universiteit aan het actieplan is een logische, omdat de onderwijs instelling studenten al veel flexibiliteit biedt. Een reden waarom bijvoorbeeld baanwielrenner Harrie Lavreysen koos voor een studie Bedrijfskunde aan de OU: ‘’De Open Universiteit is voor mij dé oplossing. Ik kan lekker studeren in mijn eigen tempo en zelf kiezen wanneer ik meer of minder vakken volg.’’  Vanaf komend academisch jaar krijgen topsporters nog meer ondersteuning bij de planning van hun studie en meer mogelijkheden om te bepalen wanneer ze tentamen doen. Zo kan de studie beter gecombineerd worden met de voorbereiding en deelname aan internationale wedstrijden.

‘’De OU staat bekend als dé flexibele universiteit van Nederland en biedt toegang aan iedereen,’’ vertelt Dittrich. ‘’Dat betekent dat onze studentenpopulatie heel divers is en dat wij ons inzetten om voor iedereen die daar behoefte aan heeft, maatwerk te leveren. Topsporters vragen om flexibiliteit en om maatwerk en we zijn blij dat we hen dat nu nog beter kunnen leveren.’’

Deel dit artikel op social media: