Topsport Wetenschap

Klimaatfaciliteiten TNO helpen TeamNL in voorbereiding op weersomstandigheden in Tokio

Marieke de Ruijter 15 juli 2021
Klimaatfaciliteiten TNO helpen TeamNL in voorbereiding op weersomstandigheden in Tokio

De Olympische en Paralympische Spelen in Tokio worden misschien wel de warmste ooit. Een goede voorbereiding op het klimaat is daarom voor veel sporters cruciaal. Toen de capaciteit van de klimaatkamer op Papendal ontoereikend bleek om alle sporters van TeamNL te faciliteren, bood TNO de helpende hand.

‘’We zijn al heel lang bezig om TeamNL voor te bereiden op het klimaat in Tokio,’’ begint Kamiel Maase, TeamNL prestatiemanager Innovatie & Onderzoek. ‘’We krijgen daar waarschijnlijk te maken met hoge temperaturen in combinatie met een hoge luchtvochtigheid. Je kunt je daarop voorbereiden door te oefenen met koelinterventies als koelvesten en koude dranken. Maar je moet vooral zorgen dat je acclimatiseert, dat je lichaam aan de warmte went. Als je dat niet doet, dan krijg je het heel moeilijk, fysiek én mentaal.’’

Klimaatkamer

Die gewenning kost tijd. Sommige sporters kiezen ervoor om op trainingsstage te gaan naar warme oorden. Maar er is ook een groot aantal sporters en teams dat zich voorbereidt in een klimaatkamer.

Je moet vooral zorgen dat je acclimatiseert, dat je lichaam aan de warmte went
Kamiel Maase, prestatiemanager Innovatie & Onderzoek

Maase: ‘’In een klimaatkamer wil je het liefst zeven tot tien keer een sessie doen van ongeveer anderhalf uur. Dan gaat het lichaam fysiologische aanpassingen doen. Maar die houden natuurlijk maar een tijdje aan. Het heeft geen zin om in januari in een klimaatkamer te gaan zitten als je in juli moet presteren. Die sessies moeten in een relatief korte periode voor vertrek naar Japan plaatsvinden, dus alle sporters willen op hetzelfde moment de klimaatkamer in.’’

Daar kwam nog eens bij dat, vanwege de COVID-maatregelen, veel minder sporters tegelijk de klimaatkamer in konden dan normaal. ‘’De capaciteit van de kamer op Papendal is ongeveer gehalveerd.’’

Dus ging Maase opzoek naar een klimaatkamer om meer sporters te kunnen helpen in de voorbereiding. ‘’Ik ben in mijn netwerk gaan zoeken en heb iedereen met een klimaatkamer opgebeld. Ook het Centrum voor Mens en Luchtvaart, dat een onderdeel is van de Koninklijke Luchtmacht. Zij werken nauw samen met TNO Defensie en Veiligheid. Zij zijn gehuisvest in het gebouw ernaast en waren direct enthousiast. Na een paar telefoontjes is de molen gaan draaien.’’

TNO
De vrouwenroeisters, hockeymannen en skateboarders konden terecht in de klimaatkamers van TNO om zich optimaal voor te bereiden op hun olympische deelname in Tokio. Peter Werkhoven, chief scientic officer van TNO vindt het mooi om de sporters te helpen. En het mes snijdt aan twee kanten, want ook TNO heeft baat bij de samenwerking.

‘’Natuurlijk zijn we trots om onze olympiërs te helpen bij hun voorbereiding voor Tokio. Ze kregen directe terugkoppeling over hun prestatie in hitte, hoge luchtvochtigheid en, uniek bij TNO, ook intensieve zonnestraling.  Omgekeerd gebruiken wij de performance-data van de sporters om hulpverleners en militairen beter te laten presteren in vergelijkbaar zware omstandigheden.’’

Volgens Maase smaakt de samenwerking naar meer: ‘’Wij hadden een capaciteitsprobleem en TNO schoot te hulp, dat is natuurlijk fantastisch. En zij vinden het op hun beurt mooi om iets voor TeamNL te kunnen betekenen. We gaan zeker kijken of we de samenwerking op structurelere basis kunnen vervolgen.’’

Deel dit artikel op social media: