Topsport Tokyo 2020 Coronavirus en sport

Oud-topsporters Joyce Sombroek en Wilf O’Reilly ondersteunen TeamNL als Covid-19 liaison officers

Marieke de Ruijter 5 mei 2021
Oud-topsporters Joyce Sombroek en Wilf O’Reilly ondersteunen TeamNL als Covid-19 liaison officers

Om de Olympische en Paralympische Spelen in Tokio over een aantal maanden op een veilige en verantwoorde manier te laten plaatsvinden, gelden straks strenge maatregelen. Oud-hockeykeepster Joyce Sombroek en oud-shorttracker Wilf O’Reilly zijn binnen TeamNL aangesteld als Covid-19 Liaison officers. Zij zullen in die rol de verbinding leggen tussen de covid-maatregelen en de uitzending van TeamNL. Sombroek: ‘’De uitdaging wordt om de Spelen om de sport te laten draaien.’’

Zo’n vijf maanden geleden kregen alle NOC’s van het IOC, het IPC en het organisatiecomité Tokyo2020 de mededeling dat er een Covid-19 liaison officer aangesteld moest worden vertelt Maurits Hendriks, technisch directeur bij NOC*NSF. ‘’Even had ik toen de zorg dat de organisaties de zaken te veel wilden bureaucratiseren. Maar toen de zogenaamde playbooks, de handboeken waarin staat hoe de Spelen in covidtijd plaats gaan vinden, uitkwamen, werd wel duidelijk dat er een berg extra werk ligt. Daar kunnen en willen we onze reguliere staf niet mee belasten. We willen dat onze chefs de mission Pieter van den Hoogenband en Esther Vergeer, de coaches en het medisch personeel focussen op waarom ze in Tokio zijn. Dat is excelleren, het beste uit de sporters halen en de beste prestatie voor Nederland neerzetten.’’

Daarom begon de zoektocht naar geschikte kandidaten voor de rol van verbinder tussen de maatregelen en TeamNL. Daarbij werden direct de namen van Sombroek en O’Reilly genoemd aldus Hendriks. ‘’De Covid-19 liaisons zijn straks de menselijke brug tussen het IOC, IPC en organisatiecomité met de maatregelen aan de ene kant, en onze sporters, coaches en staf die zo min mogelijk afgeleid willen worden aan de andere kant. Daarom moeten de liaisons goed kunnen communiceren met de Japanse gastheer."

We moeten zorgen dat het voor onze sporters en begeleiders zo veilig mogelijk is, en aan de andere kant dat er niet te veel focus op de maatregelen ligt
Joyce Sombroek

"Het is dus belangrijk dat ze hun talen spreken en respectvol kunnen omgaan met andere culturen. Daarnaast moeten ze onze topsporters begrijpen. En wie kunnen dat beter dan oud-topsporters? Tot slot moeten ze goed kunnen schakelen met onze chefs de mission. Toen de namen van Joyce en Wilf werden genoemd, was er binnen ons team direct consensus. Zij kunnen die taak samen perfect uitvoeren.’’

Opleiding onderbroken

Sombroek en O’Reilly waren direct enthousiast over de functie. Sombroek: ‘’De laatste twee Spelen heb ik meegemaakt als sporter. Daarnaast studeerde ik geneeskunde en toen ik stopte met hockey heb ik een aantal gesprekken gehad via TeamNL@work. Daarin kwam naar voren dat ik het liefst een combinatie zou willen tussen de zorg en topsport. Ik vind het dan ook heel gaaf om nu in deze rol mee te mogen. Ik heb mijn opleiding tot huisarts onderbroken omdat ik denk dat ik van deze unieke kans veel kan leren.’’ Ook Hendriks ziet de medische achtergrond van Sombroek als een enorme bonus. ‘’Daar zijn we heel blij mee. En daarnaast is het heel waardevol dat je iemand in die functie hebt die nog maar zo kort geleden in TeamNL zat. Die brengt net een ander perspectief.’’

Waar Sombroek wat meer medische expertise in de functie brengt, heeft routinier O’Reilly meer ervaring aan de organisatorische en management kant: ‘’Dit worden mijn negende Spelen in totaal,’’ vertelt hij. ‘’En ik heb vanuit het shorttrack ervaring met het organiseren van evenementen, ook in covidtijd. Samen voldoen we goed aan het profiel van de Covid-19 Liaison officer.’’

Unieke Spelen

De twee oud-topsporters hebben de belangrijke rol om op de achtergrond de playbooks te vertalen naar de praktijk van de sporters en begeleiders van TeamNL. O’Reilly: ‘’We gaan alle randzaken rondom covid in goede banen leiden. Denk daarbij bijvoorbeeld aan alles wat geregeld moet worden rondom testprotocollen, zorgen dat alle sporters en stafleden de juiste papieren hebben en dat ze de diverse apps gebruiken die verplicht zijn tijdens de Spelen.’’

‘’We moeten zorgen dat iedereen zich aan de maatregelen houdt en dat er bewustwording is,’’ vult Sombroek aan. ‘’Het worden unieke Spelen. Aan de ene kant  omdat we de situatie voor de sporters zo normaal mogelijk willen hebben.’’

Uitdaging

De grootste uitdaging ligt volgens O’Reilly in het creëren van bewustwording voor de maatregelen. ‘’De Spelen zijn per definitie uniek. Maar deze worden nog unieker. Het zal nog meer focus, flexibiliteit en veerkracht vragen om tot een topprestatie te komen. En wij gaan sporters daar zo goed mogelijk bij helpen. Hoe eerder sporters en begeleiders daarbij aan bepaald gedrag wennen, hoe beter. In Japan moet je bijvoorbeeld overal een mondkapje dragen, binnen en buiten. Als we dat soort gewoonten al voor Tokio onderdeel van gedrag kunnen laten zijn, dan wordt de kans dat we daarmee de fout in gaan kleiner. Hetzelfde geldt voor handenwassen, desinfecteren en noem maar op.’’

‘’Het scheelt natuurlijk dat we al ruim een jaar aan veel van die maatregelen gewend zijn,’’ aldus Sombroek. ‘’Maar het zal straks in Tokio nog strenger zijn. De uitdaging wordt om de Spelen om de sport te laten draaien en zo goed mogelijk met de maatregelen om te gaan. Gelukkig kunnen sporters zich als geen ander aanpassen en presteren onder druk. Het is onze taak om heel veel te regelen op de achtergrond zodat de sporters kunnen focussen op hun taak en kunnen presteren. Dat is best een uitdaging, maar daar houden we wel van.’’   

Deel dit artikel op social media: