Topsport Tokyo 2020

Zeven zeecontainers voor TeamNL zijn onderweg naar Tokio: ‘Blokkade van het Suezkanaal was wel even spannend’

Marieke de Ruijter 9 april 2021
Zeven zeecontainers voor TeamNL zijn onderweg naar Tokio

Honderdvijftig Gazelle fietsen, zevenhonderd M Line matrassen en een complete sportschool met cardio- en krachtapparatuur. Het is maar een greep uit de inhoud van de zeven zeecontainers van veertig voet die op het punt staan te vertrekken vanuit de haven van Rotterdam richting Tokio. Afgeladen met alles wat nodig is om TeamNL voor goud te laten gaan in Japan.

Maar wat neem je allemaal mee om sporters optimaal te laten presteren aan de andere kant van de wereld? En gaan al die spullen ook weer mee terug? We vroegen het Nienke Wind, zij is als projectleider Games Operations bij TeamNL verantwoordelijk voor de vracht.

De Spelen beginnen pas eind juli, moeten die containers nu al weg?

"Ja, ze zijn ongeveer twee maanden per schip onderweg vanuit Rotterdam naar de haven van Tokio. Onze vrachtvervoerder zorgt dat ze bij aankomst daar in de haven worden opgeslagen. Vervolgens is er een heel kort window waarin ze mogen worden afgeleverd in het olympisch dorp. Daarvoor maak je een afspraak met het organisatie comité. Wij zijn zelf als Team Games Operations dan nog in Nederland voor de laatste voorbereidingen. Dus de vervoerder en het organisatie comité zorgen dat ze op de juiste plek in het dorp gezet worden. En pas als wij vlak voor de Spelen in Tokio arriveren, worden ze  geopend en kunnen we gaan uitladen."

Moet dat schip dan ook door het Suezkanaal?

"Ja klopt. Die blokkade eind maart was nog wel een beetje spannend. Vooral omdat ‘ons’ schip er nog door moest om hier op tijd te komen. Maar de verwachting is nu dat de vertraging daar op tijd is opgelost en we er geen last meer van hebben gelukkig."

Wat nemen we allemaal mee sporters optimaal te laten presteren in Tokio?

"Over alles wat we meenemen wordt goed nagedacht en het is ook allemaal functioneel. Een groot gedeelte is materiaal voor onze eigen krachtruimte. In het olympisch dorp is natuurlijk een algemene krachtruimte waar alle landen gebruik van mogen maken. Maar wij regelen onze eigen ruimte. Die is zo’n negentig vierkante meter groot en richten we in met cardio- en krachtapparatuur waar sporters in Nederland aan gewend zijn. Het is voor de sporters heel fijn om een eigen plek te hebben."

"Ook maken we een TeamNL Lounge met een koffiecorner en een loungehoek waar sporters wedstrijdbeelden kunnen kijken of even kunnen ontspannen met een boek of een spelletje. Dat zijn twee grote ruimtes die we helemaal moeten inrichten. Dus daar gaat veel meubilair voor mee."

"Voor een goede nachtrust hebben we topmatrassen en kussens van M Line bij ons. En om de sporters en begeleiders meer bewegingsvrijheid te geven nemen we Gazelle e-bikes mee. We werken samen met Campina, die zorgen dat onze sporters voorzien worden van kwark in het dorp. Die kwark zit uiteraard niet in de containers, maar de koelkasten wel. En natuurlijk gaat er ook materiaal mee om werkplekken in te richten voor de staf en begeleiders van sporters."

"Bonden geven ook spullen mee. Dat zijn natuurlijk spullen die lange tijd goed blijven en waar ze komende maanden zonder kunnen. Denk bijvoorbeeld aan magnesium voor turnen of skateboarddeks en wieltjes."

Gaan er vanwege Covid-19 extra spullen mee?

"Absoluut. We nemen natuurlijk heel veel mondkapjes en sneltesten mee. En ook veel beschermings- en desinfectiemateriaal. Eigenlijk is altijd een groot stuk van de vracht medisch materiaal zodat het de artsen en fysiotherapeuten aan niets ontbreekt."

En gaan al die spullen ook weer mee terug?

"Ze gaan bijna allemaal weer mee terug. Dat heeft te maken met de regels voor import en export. Als je ergens iets permanent importeert, moet je er ook belasting over betalen. Soms doneren we wel wat items. We nemen bijvoorbeeld goede koffiezetapparaten mee, maar die werken op het Japanse stoomnetwerk. Daar hebben we in Nederland natuurlijk niets aan. Daar zoeken we een goede bestemming voor in Japan."

"Wel zijn we nu aan het overwegen of we spullen door kunnen sturen naar Beijing omdat de Winterspelen nu zo snel op de Zomerspelen volgen. Grote kans dus dat we de fietsen alvast doorsturen naar Beijing."

En hoe werkt het met opruimen als de Spelen klaar zijn?

"We wachten uiteraard tot de laatste sporter is uitgesport, en dan moeten we met een handjevol mensen, vooral mensen van NOC*NSF, de heleboel weer terug in de containers krijgen. Het voordeel is dat de paralympische ploeg straks in hetzelfde gebouw zit als de olympische, dus dat is gelukkig tussendoor dus geen grote verhuizing."

Deel dit artikel op social media: