Topsport Beijing 2022 TeamNL

Esther Vergeer ook in Beijing chef de mission paralympiërs

4 maart 2021
Esther Vergeer ook in Beijing chef de mission paralympiers

Na PyeongChang en Tokio is Esther Vergeer ook chef de mission voor de paralympische ploeg die begin volgend jaar afreist naar Beijing. We spreken de zevenvoudig paralympisch kampioen over twee Spelen in één jaar, het geluk van corona en haar missie als chef.

Esther Vergeer gaat een druk jaar tegemoet. De komende dertien maanden is ze chef de mission voor zowel de paralympische zomerspelen in Tokio als de winterspelen in Beijing. "De vraag of dat te combineren is, was voor mij de grootste breinbreker toen ik gevraagd werd voor Beijing," aldus de ervaren chef die in PyeongChang ook al aan het roer stond van paralympisch TeamNL.

"Ik heb er goed over nagedacht en kwam tot de conclusie dat het heel praktisch en efficiënt is om voor beide Spelen chef te zijn. Vooral omdat ik, met betrekking tot corona, veel ervaring opdoe in Tokio. Die kan ik meenemen in de voorbereiding naar Beijing. Daar kunnen de wintersporters van profiteren."

Corona is een gelukje

Vergeer is waarschijnlijk een van de weinige Nederlanders die de coronacrisis af en toe stiekem ziet als een gelukje. "Het uitstellen van de Spelen in Tokio gaf mij de tijd gaf om te herstellen van borstkanker. Ik ben nu hersteld en voel me heel fit." De huidige situatie maakt de rol als chef ook extra interessant volgens de voormalig toptennisster. "We moeten met zo veel dingen aan de slag om alles voor de sporters zo goed mogelijk te faciliteren. Je wordt daarbij gedwongen te kijken wat er allemaal wél mogelijk is. Je moet creatief, flexibel en stressbestendig zijn. Dat zijn goede lessen om mee te nemen in de rest van mijn leven."

Het is echt een heel groot compliment waard hoe de sporters het hoofd koel houden

Maar natuurlijk heeft corona ook voor een chef de mission grote nadelen vertelt Vergeer die al jaren deel uitmaakt van de zogenaamde 'chef-groep' van NOC*NSF. "De voorbereiding voor de winterspelen van Pyeongchang was echt anders. Toen kon ik als chef gewoon bij de sporters langsgaan en ze in hun natuurlijke habitat meemaken. Dat mis ik wel echt in deze fase. Chef zijn blijft een onwijs leuke baan, maar om het voornamelijk van achter je computer te doen maakt het minder gemakkelijk. De rol van een chef is toch vooral verbinden. Dat gaat face to face in de omgeving waar de sporter zich het meest prettig voelt toch gemakkelijker. De afgelopen tijd is super zwaar geweest voor alle sporters. Het is echt een heel groot compliment waard hoe zij, met een uitgestelde Spelen, het hoofd koel houden en de motivatie houden om te blijven trainen. Ik wil ze helpen deze energie vast te houden richting Tokio en Beijing."

Twee dorpen

In Beijing krijgt chef Vergeer straks te maken met twee Olympische dorpen. "Er zijn daar straks zelfs drie dorpen omdat alles zo ver uit elkaar ligt. Paralympisch TeamNL bestaat in Beijing alleen uit skiërs en snowboarders, we hebben geen ijssporters. Dus ons team verblijft in twee verschillende dorpen. We gaan daarom aan de slag om de sporters op twee locaties zo optimaal mogelijk te faciliteren. Dat is een puzzel waar we druk mee bezig zijn."

We zetten bij deze twee Spelen een nieuwe generatie paralympiërs neer. En ik vind dat dat gezien en gehoord mag worden.

Vergeer is een vrouw met een missie dit jaar. "We zetten bij deze twee Spelen een nieuwe generatie paralympiërs neer. En ik vind dat dat gezien en gehoord mag worden. Ik hoop dat paralympisch op gebied zichtbaarheid en belangstelling een enorme sprong voorwaarts gaat maken. Misschien is het daarbij voordelig dat Tokio en Beijing zo dicht op elkaar zitten. Ik hoop dat Tokio een boost geeft aan de paralympische sport de ogen en harten van Nederlanders worden geopend om paralympische sport te omarmen. En dat we dat gevoel door kunnen trekken naar Beijing en daarna als paralympische sport ook structureel zichtbaarder zijn. Sport is zo’n belangrijk onderdeel van de maatschappij, ook voor mensen met een handicap. Het moet vanzelfsprekend zijn dat paralympische sport er is en het moet de aandacht krijgen die het verdient."

Deel dit artikel op social media: