Topsport Tokyo 2020

Maurits Hendriks: "Aanvallende houding richting de Spelen van Tokio"

Reemt Borcherts 24 juli 2020
Maurits Hendriks: "Aanvallende houding richting de Spelen van Tokio"

Hoe de Olympische en Paralympische Spelen er komend jaar precies gaan uitzien, dat is nog giswerk. Maar de fundamenten voor een succesvolle doorgang zijn inmiddels gelegd. Technisch directeur Maurits Hendriks ziet uiteraard de vraagtekens en de ellende die het coronavirus nog altijd wereldwijd veroorzaakt. Ondertussen wordt de extra voorbereidingstijd zo goed mogelijk benut. “We zagen het uitstel ook  als een kans, om nog beter aan de Spelen te beginnen.” 

“Wat ik zelf als coach gedaan had, in deze situatie?” Hendriks verplaatst zich aan het eind van het gesprek weer even zijn oude rol. Een rol die hij jarenlang vervulde in het hockey en waarin hij Nederland in 2000 naar een gouden medaille leidde. “Ik denk dat ik had gezegd; nieuwe ronde, nieuwe kansen. De selectie weer opengooien dus, misschien weer wat groter maken. Want is je beste team van dit jaar, ook volgend jaar je beste team? Of kan die ene jongeling, die het net niet dreigde te halen, nu wel aanpikken? Ik zou vooral open communiceren over die nieuwe kansen. Algemener gezegd: je kan je als coach afvragen: wat betekent dit extra jaar voor mij? Wat kan ik daarin doen om straks mijn sporters nog beter voor de dag te laten komen?”  

“Bijna als vanzelf hebben we een aanvallende houding aangenomen in de afgelopen maanden”, vertelt Hendriks. “We hebben zo scherp mogelijk aan de wind gevaren, zodat we constant op de hoogte waren van de laatste ontwikkelingen over Tokio. We zagen het snel als een kans, om nog beter aan de Spelen te beginnen. Er is veel – nog meer dan normaal – contact met technisch directeuren van bonden en hun coaches. Ik wil graag benadrukken hoe prettig en constructief dit is geweest. We kwamen in een compleet nieuwe situatie terecht en samen hebben we getracht oplossingen te zoeken." 

Samenwerken is een van de belangrijkste begrippen van de afgelopen periode. Niet alleen met de bonden, maar met de andere olympische comités en ook het ministerie van VWS.
Maurits Hendriks

"Samenwerken is sowieso een van de belangrijkste begrippen van de afgelopen periode. Niet alleen met de bonden, maar met de andere olympische comités en ook het ministerie van VWS. Corona is onze gezamenlijke vijand geworden en samen trekken we ten strijde. Zo kwam er heel snel een financieel vangnet voor sporters. En dachten we met het IOC (Internationaal Olympisch Comité) mee over de kwalificatie-eisen. Dat laatste is uniek, baanbrekend. We moesten wel om vaart te houden in het proces. De aanleiding is natuurlijk heel ongewenst, maar we bleken heel snel goede stappen te kunnen nemen.” 

Fundamenten van de Spelen
 

Afgelopen week werd een andere belangrijke stap gezet. Hendriks: “Het is duidelijk dat de
 wedstrijdlocaties en het sportersdorp in Tokio beschikbaar zijn voor de Spelen in 2021.  IOC-voorzitter Thomas Bach noemt dit de fundamenten van de Spelen. Essentiële onderdelen, het geraamte. Als deze onderdelen er niet zijn, kun je feitelijk niet spreken van een Olympische en Paralympische Spelen." 

"Het is geen verrassing dat dit vorige week werd aangekondigd, maar we zijn er natuurlijk wel blij mee. Zeker als je beseft dat de woningen 
voor de sporters eigenlijk al verkocht waren. Het is een knappe prestatie dat de organisatie dit zo snel weer in beheer heeft gekregen. Het geeft aan dat er hard wordt gewerkt om alles voor elkaar te krijgen.” 

Hoewel corona de wereld nog in zijn greep heeft, staan de seinen dus op groen voor de Spelen. “Dat het soberder dan anders zal zijn, dat is een feit”, stelt Hendriks. “Maar er zijn nog zoveel vragen die de komende maanden beantwoord moeten worden. Komt er een vaccin tegen corona? Zo ja, wanneer en voor wie? Wat doet Japan met buitenlandse bezoekers? Geldt er dan een quarantaineregeling? Een openingsceremonie, die hoort bij de Spelen. Dat maakt echt wat los bij sporters. Dus die wil je het liefste erin houden."

"Maar doe je dat ook als je risico loopt op een besmetting? Zet je daar twaalf jaar training voor op het spel? Hele complexe afwegingen en vragen die vaak ook weer gevolgen hebben. Bach heeft al gezegd dat hij geen Spelen achter gesloten deuren wil. Logisch: fans horen bij een groot sportevenement. Maar wie, hoe en hoeveel? Het is allemaal nog onduidelijk.” 

Veel bereiken in korte tijd 

In januari gaf Hendriks aan dat Nederland mogelijk met de grootste afvaardiging sporters in de historie af zou reizen richting Japan. “Het is niet het plan dat dit verandert. Ik hoop zelfs dat sporters het extra jaar zo goed gaan gebruiken, dat er nog meer meegaan naar Tokio. Ik hoop echt dat die tijd benut kan worden voor een maximale prestatieontwikkeling. Want dat sporters veel kunnen bereiken in korte tijd, hebben we de laatste maanden wel gezien."

"Fantastisch hoeveel veerkracht ze hebben getoond en hoe z
e zijn omgegaan met het realiseren van trainingssituaties. Echt knap hoe ze dat thuis organiseerden in garages en schuurtjes. Joost Luiten die een wc-rol hooghield met zijn golfclub. Dat bracht de humor die we nodig hadden in die tijd.” 

“Topsporters hebben vaak als mindset: maak je alleen druk op de dingen waar je invloed op hebt. Die instelling kwam goed van pas de afgelopen maanden. We moesten omgaan met veranderingen. Daar zijn we ook beter in geworden. Richting de Spelen blijft die insteek gevraagd. De onzekerheden en de vragen die hierboven staan, daar moeten we mee omgaan."

"Het is één van de uitdagingen. Maar we mogen ook hardop plannen verzinnen hoe we daar zo goed mogelijk voor de dag komen. En met de hele wereld, met alle landen, daar gaan strijden. 
Straks met elkaar tijdens de Spelen vieren dat we met elkaar dat virus wereldwijd verslagen hebben. Dat zou toch prachtig zijn?” 

Deel dit artikel op social media: