Sportwereld tegen corona: Landgoed Golfbanen bereidt zich voor op de heropening
Yvonne Derksen 19 april 2020De coronacrisis zorgt voor bizarre taferelen. Competities liggen stil en clubhuizen blijven leeg. Gelukkig ontstaan er binnen de sportwereld ook tal van geweldige initiatieven om in beweging en in contact te blijven, of anderen te helpen. Iedere werkdag lichten we een van die mooie initiatieven uit. Vandaag: Landgoed Golfbanen.
Ook al zijn de golfbanen dicht en zit de deur van het restaurant stevig op slot; stilzitten doen ze bij Golfbaan Landgoed Welderen en Golfbaan Landgoed Bleijenbeek niet. "Nood breekt wet", vertelt Kim Arns, werkzaam als manager van beide golfbanen. Dat het een moeilijke periode is voor de golfbaan mag duidelijk zijn. "Het is natuurlijk vervelend dat de golfbanen dicht zitten, het liefst zien we een volle parkeerplaats. Maar het is nu even niet anders en we proberen er samen het beste van te maken. Ons personeel kan en wil graag werken, dus voor ons is dit hét moment geworden om het hele terrein van onder tot boven aan te pakken."
We hebben besloten niet bij de pakken neer te zitten en focussen ons nu op het onderhoud. Iedereen helpt mee op elk front.
Het klusgereedschap uit de kast
Hoe vervelend de omstandigheden ook, achter de schermen gebeurt er dus veel bij de golfbanen: "Normaal hebben we het te druk met de waan van de dag, waar we hartstikke blij mee zijn, maar daardoor komen we wel amper toe aan kleine renovaties of klusjes. We hebben besloten niet bij de pakken neer te zitten en focussen ons nu op het onderhoud. Iedereen helpt mee op elk front: ons horecapersoneel is de lockerruimtes aan het poetsen en ons kantoorpersoneel staat het clubhuis te schilderen."
Uiteraard wordt veiligheid wel gewaarborgd in het hele proces: "We hebben een rooster gemaakt waarmee we elkaar afwisselen, zodat we met niet teveel mensen tegelijkertijd op locatie aanwezig zijn. Onze vereniging en de vrijwilligers helpen niet mee. Dat is een bewuste keuze; onze doelgroep is immers grotendeels op leeftijd en hierdoor kwetsbaar."
Uitkijken naar betere tijden
Met de werkzaamheden geven ze een duidelijk, positief signaal af aan zowel de leden als het personeel. Want één ding is volgens Arns zeker: ooit gaan ze weer open en daar bereiden ze zich graag op voor.
Intern is de positiviteit gelukkig goed zichtbaar. "Het klussen is een soort teambuilding geworden. We doen dit samen en wanneer we dit hebben overleefd en weer open kunnen, in welke vorm dan ook, hebben we letterlijk een frisse start," vertelt Arns. "Daar kunnen we nog een lange tijd veel inspiratie uit halen."
Blijven informeren
De werkzaamheden blijven niet onopgemerkt onder de leden van de golfbanen. "We delen bijna dagelijks foto’s van de werkzaamheden. Leden reageren dan dat ze snel eens langs komen om te kijken (op afstand uiteraard) en waarderen het feit dat we niet stil zitten."
"We proberen onze leden zoveel mogelijk te informeren en te betrekken bij de stand van zaken." Dat informeren is belangrijk, zegt Arns. "Zo weten de golfers dat we aan hen denken. Door te communiceren dat we bezig zijn met het clubhuis zeggen we als het ware: we komen hier wel doorheen en uiteindelijk zijn jullie weer van harte welkom." Arns vervolgt lachend: "Als het zover is heeft de directeur al aangegeven iedereen persoonlijk bij de poort te verwelkomen!"