Sportdeelname Sportverenigingen Sportwereld tegen corona Coronavirus en sport

Sportwereld tegen corona: "Die zelfgemaakte schaatsplanken blijven ook ná corona gebruikt worden"

Nicole Eyssen 24 april 2020
Sportwereld tegen corona: "Die zelfgemaakte schaatsplanken blijven ook ná corona gebruikt worden"

De coronacrisis zorgt voor bizarre taferelen. Competities liggen stil en clubhuizen blijven leeg. Gelukkig ontstaan er binnen de sportwereld ook tal van geweldige initiatieven om in beweging en in contact te blijven, of anderen te helpen. Iedere werkdag lichten we een van die mooie initiatieven uit. Vandaag: hoe bij de wedstrijdjeugd van SIV Zeist inmiddels al 28 kinderen een schaatsplank hebben gemaakt en daardoor nu weer samen trainen.

Ook bij Schaats- en Inlineskate Vereniging Zeist was de teleurstelling groot: op het moment dat het skate seizoen volop los zou barsten, gingen de poorten van de trainingslocatie op Blikkenburg dicht. Wat kun je dan als alternatief verzinnen?

Stefan Rüdiger is bestuurslid en coördinator Inlineskaten bij SIV Zeist en prijst de inventiviteit van leden en trainers. "Het ging allemaal heel snel. Peter-Jan van Es, de trainer van onze wedstrijdjeugd, stuurde in de WhatsAppgroep een filmpje van Erben Wennemars door, die uitlegt hoe je makkelijk zelf een schaatsplank kan maken. Hij zei daarbij: "Laten we schaatsplanken maken, voordat misschien de bouwmarkten dichtgaan. Dit is door de jeugd zó goed opgepakt, dat een groot deel meteen naar de bouwmarkt is gegaan om de spullen hiervoor te halen."

Technische sport

Rüdiger geeft aan dat skeeleren niet zo eenvoudig is als het om een training op afstand gaat. "Het is een technische sport, normaal gesproken zien de kinderen elkaar en corrigeert de trainer tijdens alle oefeningen. Dat kun je dus niet zomaar in je eentje thuis doen, want dan kun je heel verkeerde bewegingsaflopen inslijpen. Maar ook dat is inmiddels opgelost: we trainen nu op woensdag via Zoom, waarbij de groep wordt ingedeeld in kleinere groepjes van vier of vijf kinderen. De trainer kan die groepen indelen, hij kan wel alle groepen zien en zo kunnen ze elkaar toch nog onderling feedback geven. Met het systeem van Zoom en de breakout rooms is dat ideaal voor onze sport."

Met en zonder hulp van de ouders zijn de kinderen aan de slag gegaan om de schaatsplanken in elkaar te zetten. De jongste deelnemer was 7 jaar, die heeft met hulp van zijn broer van 10 een schaatsplank gemaakt. Nadat alles in elkaar gezet is, moet de plank nog ingesmeerd worden met siliconenspray of meubelwax en dan kan er geschaatsplankt worden!

Terugkijkend op de afgelopen weken geeft Rüdiger aan dat hij zich erover verbaast dat niet meer clubs inmiddels dit principe hebben opgepakt. "Eigenlijk is het idee zó simpel! Dat kan elke club. En niet alleen nu, maar ook als het een keer slecht weer is en de training buiten uitvalt. De kinderen vinden het heel normaal. Zo functioneert hun les op school momenteel ook.  Eigenlijk krijgen ze een normale training, er is alleen iets meer discipline voor nodig. En op vrijdag krijgen ze dan nog een tweede online training, die is voor de algemene training van spieren en conditie, dus daar is de techniek niet zo aanwezig."

Blijven inzetten

SIV Zeist heeft de trainingsvorm inmiddels niet alleen aangeboden aan de wedstrijdjeugd, maar ook aan de toerskategroep. Rüdiger: "Je ziet toch dat volwassenen net iets meer moeite hebben met al die nieuwe ontwikkelingen. Daar loopt het toch minder gemakkelijk. Gelukkig krijgen we bij de jeugd weer de mogelijkheid om op afstand in de buitenlucht te gaan trainen. Maar als corona voorbij is, dan blijven de schaatsplanken een perfect alternatief voor een training bij snertweer!"

Als de trainingen op Blikkenburg weer starten, dan staat er nog een lekkere verrassing te wachten: de beste/leukste schaatsplank(er) krijgt een lekkere appeltaart van Inge. Dat is op de website beloofd! 

Deel dit artikel op social media: