nationaal coach platform Topsport Coaching

NOC*NSF stelt ethische kwesties centraal tijdens Nationaal Coach Platform

29 oktober 2019
NOC*NSF stelt ethische kwesties centraal tijdens Nationaal Coach Platform

Hoe ga je als coach om met pestgedrag binnen een team? Welke bedreiging vormt matchfixing? En hoe voorkom je dat sporters zich na een langdurige blessure vergrijpen aan verboden middelen om terug te keren op hun oude niveau? Over deze en nog vele andere ethische kwesties werd dinsdag gesproken tijdens het Nationaal Coach Platform (NCP).

NOC*NSF organiseert het NCP twee keer per jaar. Per bijeenkomst delen experts uit binnen- en buitenland, coaches en technisch directeuren actuele kennis en ervaringen over een specifiek thema. Dinsdag stond ethiek in de sport centraal.

"Het doel is om het ethisch besef bij coaches te verbreden", zegt Maurits Hendriks, technisch directeur van NOC*NSF. Volgens hem moeten coaches hun werk doen in een steeds complexere omgeving. Doordat het niveau in veel sporten wereldwijd is gestegen, wordt het voor sporters en coaches steeds moeilijker succesvol te zijn.

Ethisch kompas

Door het hogere niveau zijn de druk en verleidingen toegenomen. "Met het congres hebben we de coaches een ethisch kompas willen meegeven', zegt Francesco Wessels, teamleider prestatiemanagement TeamNL. "We willen meer medailles in meer sporten met meer impact. Maar niemand wil een medaille die is behaald met behulp van doping."

NOC*NSF vindt het belangrijk dat coaches weten welke verleidingen er zijn en hoe zijn hun sporters daarin kunnen begeleiden. "Door het onderwerp bespreekbaar te maken, bijeenkomsten te organiseren en kennis te delen, helpen we de coaches", aldus Hendriks. Tijdens het congres werd onder meer gesproken over een meldpunt dat is ingericht.

Sociale media

Ook sociale media hebben bijgedragen aan de steeds complexere omgeving waarin coaches moeten werken. Waar de kleedkamercultuur vroeger heilig was, dringen camera’s en mobiele telefoons zich tegenwoordig overal op. Toenemende zichtbaarheid staat gelijk aan meer publieke veroordelingen en beoordelingen.

Wessels: "Ethiek in de basis is nadenken over wat goed en fout is. De vraag is of je als coach een beeld hebt wat goed en fout is? Tijdens het congres hebben we de weg laten zien die we met elkaar willen bewandelen. Iedereen binnen de sport is gebaat bij het werken in een veilige omgeving."

Welzijn sporters van groot belang

Daarbij spelen voor NOC*NSF niet alleen de ontwikkeling en prestaties een rol. De nationale sportkoepel vindt het welzijn van de sporter minstens zo belangrijk. "Dat noemen we duty of care", zegt Hendriks. "Hier werd in het verleden nooit zo expliciet over gesproken, maar het is van groot belang."

Met het organiseren van het NCP wil NOC*NSF de kennis van coaches vergroten en onderwerpen bespreekbaar maken. Zo ook sportethische kwesties. Hendriks: "We zijn er voor de coaches en helpen ze hun bewustzijn te vergroten."

Deel dit artikel op social media: