Annemiek de Haan

Naam: Annemiek de Haan
Geboren: 15 juli 1981 in Groningen
Sport: roeien

Olympische Spelen Londen 2012
Onderdeel: vrouwen acht
Prestatie: brons

Olympische Spelen Beijing 2008
Onderdeel: vrouwen acht
Prestatie: zilver

Olympische Spelen Athene 2004
Onderdeel: vrouwen acht
Prestatie: brons

Roeister Annemiek de Haan straalde kort na de bronzen race van de Nederlandse vrouwen acht in het Britse Eton van geluk. "Ik wilde dolgraag afscheid nemen met een medaille en dat is gelukt. De blijdschap bij mij is echt heel erg groot'', jubelde de routinier van het Amsterdamse Skoll.

De Haan en haar al even uitgelaten ploeggenotes, van wie Roline Repelaer van Driel nog even onwel was door de grote krachtsinspanning, spraken in koor over de beste race van het seizoen. "We gingen met lef erin en gaan met brons naar huis. Heel mooi.''

De derde medaille op rij voor de Nederlandse Vrouwen Acht kwam niet zonder slag of stoot tot stand. Een jaar eerder, tijdens het WK in Bled, werd de ploeg geteisterd door een voedselvirus. Zes vrouwen werden geveld. Uiteindelijk eindigde de Nederlandse equipe als vijfde, net genoeg om zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen.

In de aanloop naar Londen 2012 werden routiniers Annemiek de Haan en Nienke Kingma met zware lichamelijke tegenslag geconfronteerd. Kingma miste nogal wat trainingen en wedstrijden, waaronder twee wereldbekertoernooien, door een ietwat hardnekkige rugblessure. De teamleiding deed daar nogal luchtig over, maar na het veroveren van het brons in Eton kwam het ware verhaal naar buiten: Kingma had in maart een hernia opgelopen. Ze onderging een operatie en was net op tijd weer topfit voor Londen 2012

De Haan, zo gaf ze op de roeibaan in Eton uiteindelijk ronduit toe, is in januari na een zware trainingsweek vanaf de Bosbaan in Amsterdam per ambulance naar het ziekenhuis vervoerd nadat ze onwel was geraakt. Nader onderzoek wees uit dat ze last had van hartritmestoornissen. Ook zij onderging een operatie. Al snel daarna kreeg ze van haar artsen weer toestemming om de training voor Londen 2012 op te pakken.

Zowel De Haan als Kingma behaalden vier jaar eerder met de acht Olympisch zilver (Peking 2008). De Haan veroverde ook nog een keer brons (Athene 2004). Met recordhouder Eeke van Nes kan ze nu dus pronken met drie Olympische plakken. "Maar Eeke heeft twee keer zilver en een keer brons. Dat is dus nog net ietsje beter'', lachte De Haan.

Bronnen:
• ANP
• Statistische gegevens: Olympisch Oranje, Ton Bijkerk (Spaar en Hout, 2012)
• Foto: ANP/NOC*NSF