Dorian van Rijsselberghe

Naam: Dorian van Rijsselberghe
Geboren: 24 november 1988 te Den Burg (Texel)
Sport: zeilen

Olympische Spelen Rio 2016
Onderdeel: windsurfen (RS:X)
Prestatie: goud

Olympische Spelen Londen 2012
Onderdeel: windsurfen (RS:X)
Prestatie: goud

Windsurfer Dorian van Rijsselberghe veroverde in het Britse Weymouth het vijfde Olympische zeilgoud voor Nederland in de historie. Het Koninklijk Nederlands Watersport Verbond (KNWV) moest 28 jaar op een olympische titel wachten. Stephan van den Berg was in 1984 bij de Zomerspelen van Los Angeles de laatste olympische kampioen, ook als windsurfer. In de VS stond dit onderdeel voor het eerst op het Olympisch programma.

Van Rijsselberghe, in zijn paspoort wordt zijn achternaam zonder h geschreven, maar hijzelf prefereert de extra letter, was tijdens de openingsceremonie vlaggendrager van Olympic Team Netherlands. Maurits Hendriks beargumenteerde zijn keuze door Dorian een inspirerend voorbeeld voor de nieuwe generatie te noemen. De chef de mission had geen betere kunnen kiezen: DVR veroverde zijn olympische titel met grote overmacht.

Overstap naar kitesurfen
Van de elf olympische races schreef Van Rijsselberghe er zeven op zijn naam, inclusief de afsluitende medalrace. Het leek de laatste grote wedstrijd van DVR als windsurfer. Na Londen 2012 stapte hij tijdelijk over naar het kitesurfen, omdat er sprake was dat deze discipline het windsurfen op de Olympische Spelen van Rio 2016 zou vervangen.

Na een succesvolle lobby werd dit besluit teruggedraaid en keerde ook Van Rijsselberghe weer terug bij zijn oude liefde. Dat pakte goed uit, want in Brazilië wist de Texelaar zijn olympische titel te prolongeren. En opnieuw gebeurde dit met grote overmacht: de inmiddels 27-jarige Van Rijsselberghe was wederom al voor aanvang van de laatste race zeker van het goud. Door ook de medalrace te winnen, voorzag hij zijn tweede olympische titel van de nodige extra glans.

Het ging hem ogenschijnlijk gemakkelijk af. Maar na Londen 2012 veranderde er veel in het leven van de windsurfer van Texel. Hij verhuisde naar Los Angeles, trouwde en werd vader. Ondertussen bleef Van Rijsselberghe overal ter wereld trainen en racen. "Ik ben veel van huis geweest, de airmiles hebben zich de laatste jaren flink opgestapeld. Maar dat geeft niets, dat hoort bij mijn leven," verklaarde hij. "Het heeft mij ook veel vreugde opgeleverd. Ik ben als mens absoluut gegroeid. Ja, je zou kunnen zeggen dat ik in Londen nog een jongen was en dat ik in Rio als een man heb rondgevaren.''

Van Rijsselberghe beëindigde zijn carrière nadat hij zich niet wist te kwalificeren voor de Spelen van Tokyo 2020. Na een lange tweestrijd werd het ticket bemachtigd door zijn vriend Kiran Badloe, die hem opvolgde als olympisch kampioen.

Bronnen:
• ANP/NOC*NSF
• Foto: Richard Langdon