Olympische Spelen Rio 2016
Plaats Rio de Janeiro (Brazilië)
Datum 5 tot en met 21 augustus 2016
Opening verricht door Michel Temer, interim-president van Brazilië
Deelnemende landen 207
Deelnemende sporters 11238
Nederlandse deelnemers 242
Nederlandse medailles 19
Chef de mission Maurits Hendriks
Nederlandse vlaggendrager opening Jeroen Dubbeldam (paardensport)
Nederlandse vlaggendrager sluiting Sanne Wevers (turnen)

Voor het eerst werden de Olympische Spelen gehouden in Zuid-Amerika. In Rio de Janeiro deed voor het eerst een team van vluchtelingen mee aan de Olympische Spelen. Het Refugee Olympic Team telde tien sporters uit Syrië, Zuid-Soedan, de Democratische Republiek Congo en Ethiopië, die uitkwamen in atletiek, zwemmen en judo.

In Rio werden twee sporten aan het programma toegevoegd. Golf en rugby waren in het verre verleden al olympisch en kregen in Rio die status terug. Bij het rugby, in de sevens-variant gespeeld, leverde dit meteen een historische winnaar op: de mannen van Fiji veroverden goud; de eerste gouden medaille ooit voor dit land.

TeamNL verovert negentien medailles

TeamNL veroverde op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro negentien keer eremetaal, waarvan acht gouden, zeven zilveren en vier bronzen medailles. In Londen haalde Nederland twintig medailles in totaal. “We zijn teleurgesteld over het aantal'', verwoordde de chef de mission van TeamNL Maurits Hendriks zijn gevoel. "Maar we zijn bovenal trots op de medailles die we wel hebben gewonnen. We handhaven onze positie op de wereldranglijst. Zowel qua goud als het totaal aantal medailles. De Nederlandse topsport doet mee in de volle breedte.''

De medailles werden in twaalf takken van sport behaald. In Londen was dat in elf takken van sport. Nog een vergelijking met vier jaar geleden: toen werd er zes maal goud veroverd, nu acht. Hendriks noemde ook nog even de tien vierde plaatsen die in Rio werden behaald. “Dat is een hard gelag. Toch worden ook de vierde plaatsen verschillend ervaren. Voor de hockeyers betekende het een teleurstelling, terwijl de volleybalsters grote bewondering losmaken. Als je ziet waar die in een jaar vandaan zijn gekomen. Dat verdient een groot compliment. En jonge sporters als Sjef van den Berg en de zeilsters Kyranakou & Van Veen laten zien dat er veel potentie is.”

Voeg daar ook de handbalsters aan toe. Die voor het eerst Nederland op een olympisch toernooi vertegenwoordigden en dat besloten met een vierde plaats.

Uitdagende omgeving
Maar het zat niet allemaal mee. Ringenspecialist Yuri van Gelder werd naar huis gestuurd omdat hij zich niet aan de gedragsregels had gehouden. Maurits Hendriks gaf toe dat hij het in Rio de Janeiro zwaar heeft gehad met de zaak rond turner “Ik sta achter de basis van de beslissing”, zei Hendriks daarover. “241 Nederlandse sporters hebben zich heel goed gehouden aan de normen en waarden die we met elkaar hebben afgesproken. Ik heb er daarom ook geen moment over getwijfeld. Tegelijkertijd is dit het laatste wat je wilt doen. Het is een van de moeilijkste beslissingen die ik heb moeten nemen.''

De chef de mission ging ook in op de “uitdagende” omstandigheden in Rio de Janeiro. “Vooraf was er veel te doen over hygiëne, waterkwaliteit en zika. We hebben geen starts moeten missen door ziektes of besmetting”, constateerde Hendriks.

Om het prestatieklimaat te verbeteren werd tussentijds een aantal sporters die klaar waren, naar huis gevlogen. Hendriks: “Ik heb alle begrip dat sporters dat ervoeren als een groot offer. Ik denk wel dat het de juiste beslissing was. Je hoort veel over incidenten. Ik ben dankbaar dat wij hiervan gevrijwaard zijn gebleven. Maar de impact is groot geweest, het wringt met de olympische gedachte, want ‘samen’ is ook een olympische waarde. We moeten er heel goed naar kijken.''

Nederlandse medaillewinnaars Olympische Spelen 2016:

Goud (8):
Baanwielrennen: Elis Ligtlee (keirin)
Roeien: Maaike Head en Ilse Paulis (lichte dubbeltwee)
Turnen: Sanne Wevers (balk)
Wielrennen: Anna van der Breggen (wegwedstrijd)
Zeilen: Dorian van Rijsselberghe (windsurfen, RS:X)
Zeilen: Marit Bouwmeester (Laser radial)
Zwemmen: Ferry Weertman (10 kilometer open water)
Zwemmen: Sharon van Rouwendaal (10 kilometer open water)

Zilver (7):
Atletiek: Dafne Schippers (200m)
Baanwielrennen: Matthijs Büchli (keirin)
Boksen: Nouchka Fontijn (-75kg)
BMX: Jelle van Gorkom
Hockey: vrouwenteam
Roeien: vrouwen dubbelvier 
Wielrennen: Tom Dumoulin (tijdrit)

Brons (4):
Beachvolleybal: Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen
Judo: Anicka van Emden (-60 kg)
Roeien: mannen acht
Wielrennen: Anna van der Breggen (tijdrit)

Bron: ANP en NOC*NSF