Rookvrij

Rookvrije sportomgeving

Uiterlijk in 2025 zijn alle sportclubs en sportevenementen rookvrij. Dit is de ambitie die NOC*NSF en de sportbonden met het ministerie van VWS vastlegden in het Nationaal Preventieakkoord.

Dankzij de beweging Rookvrije Generatie is al meer dan 60 procent van de sportclubs geregistreerd rookvrij. Dat blijkt uit het Mulier onderzoek 'De gezondere sportomgeving in 2022' en uit de Verenigingsmonitor 2022/2023 van NOC*NSF. En waarschijnlijk zijn het er zelfs meer, want niet alle rookvrije clubs zijn geregistreerd. De vraag om rookvrije sportomgevingen wordt onderstreept door onderzoek in opdracht van de Rookvrije Generatie (2022) waaruit blijkt dat 87% van de Nederlanders voorstander is van volledig rookvrije buitensportterreinen waar kinderen sporten.  

Is jouw club al rookvrij, maar nog niet geregistreerd? Meld je dan bij jouw bond.   

Hulp van de Rookvrije Generatie 

Stap voor stap helpt de Rookvrije Generatie  clubs op weg naar een rookvrije sportomgeving. Volg de stappen en bekijk de tips en materialen. Of download het volledige informatiepakket met onder andere een stappenplan en voorbeeldteksten. 

 

  1. Aan de slag

Gratis rookvrij-borden voor sportclubs  

Goede zichtbaarheid van een rookvrije sportomgeving maakt naleving gemakkelijker. De Rookvrije Generatie biedt sportclubs die een rookvrij-beleid invoeren gratis rookvrij-borden aan. Zo kun je als club laten zien dat jouw sportomgeving rookvrij. 

  1. Vraag hier je rookvrij-borden aan

Wet- en regelgeving over roken

Bekijk hoofdstuk 14 over roken om te zien met welke regels en wetten je als (bestuurder van een) sportclub rekening moet houden? We zetten ze voor je op een rij in het handboek wet- en regelgeving voor sportverenigingen. 

  1. Ga naar het Handboek wet- en regelgeving

Factsheet ‘Rookvrije sportverenigingen voor een Rookvrije Generatie’ 

Ben jij op zoek naar tips om aan de slag te gaan met een rookvrije sportomgeving? 

In  Rookvrije sportvereniging van Rookvrije generatie zijn de onderzoeksresultaten kort samengevat, inclusief tips voor sportverenigingen en gemeenten die aan de slag gaan met een rookvrij sportterrein. 

  1. Lees de factsheet

Hulp van een JOGG-Teamfit coach 

Weet je niet zo goed waar te beginnen bij het aanbieden van gezonde(re) voeding op jouw sportclub of kan je wel wat hulp gebruiken? Meld je club direct aan bij JOGG-Teamfit en krijg hulp van een coach die je begeleidt in het proces en voorziet van kosteloos advies.  

Meld je aan bij JOGG-Teamfit

Contact

Vragen? Of advies nodig?

gezondesportomgeving@nocnsf.nl