We begrijpen dat jouw lichaam unieke uitdagingen kent. Daarom bieden we praktische voorlichting, tips en informatie over onderwerpen die voor jou belangrijk zijn, zoals borstblessures, anticonceptie, zwangerschap, zadelpijn en bekkenbodemproblemen zoals incontinentie. Deze informatie vind je op deze pagina en kan je helpen om lastige onderwerpen bespreekbaar te maken in jouw team of programma.
We zijn momenteel bezig met het ontwikkelen van handige factsheets en blijven de pagina regelmatig aanvullen met nieuwe inzichten. In de toekomst willen we daarnaast bijeenkomsten en workshops organiseren om je nog beter te ondersteunen.
De vrouwelijke sporter
Ons doel is om jou net zo goed te ondersteunen als mannelijke sporters bij het bereiken van topprestaties. We geven adviezen die specifiek zijn afgestemd op vrouwen en baseren deze zoveel mogelijk op onderzoek bij vrouwelijke populaties. Daarbij besteden we aandacht aan onderwerpen die uniek zijn voor vrouwen en doorbreken we taboes waar dat nodig is. Niets blijft onbespreekbaar, zodat jij je volledig kunt focussen op jouw sportieve doelen.
Wat wij voor je doen:
Jouw bron voor waardevolle kennis en tips
Comfort tijdens jouw sportmomenten
Dit omvat bijvoorbeeld het beschikbaar stellen van sanitaire producten op trainingslocaties in samenwerking met Always. Maar we zijn ook op zoek naar de beste sportbeha’s en oplossingen voor zadelpijn. We faciliteren het uitwisselen van ervaringen en bieden waar mogelijk producten aan.
We willen ervoor zorgen dat jij optimaal kunt trainen en sporten. Zo werken we samen met Always om sanitaire producten beschikbaar te maken op trainingslocaties. Daarnaast zoeken we naar de beste sportbeha’s en effectieve oplossingen tegen zadelpijn.
We willen het makkelijker maken om ervaringen met elkaar te delen en bieden, waar mogelijk, producten aan die jou ondersteunen in je sportieve reis.
Zorg die begrijpt wat jij als vrouwelijke sporter nodig hebt
Als je te maken krijgt met (medische) klachten, zorgen we ervoor dat je de juiste hulp krijgt. De doorverwijzing verloopt, net als bij andere klachten, via de sportarts die bij jouw programma betrokken is. We sturen je niet zomaar naar een willekeurige gynaecoloog, maar naar een specialist die begrijpt wat topsport van jouw lichaam vraagt. Daarom werken we samen met het netwerk Sport & Gynaecologie, zodat jij de best mogelijke zorg krijgt.
Samen vooruit: investeren in kennis voor vrouwelijke sporters
We willen bestaande kennis beter benutten én nieuwe onderzoeken starten waar nog vragen zijn. Denk aan literatuuronderzoek, data-analyse en interventiestudies om waardevolle inzichten te verkrijgen. Onderzoek kost tijd en geld, maar we geloven dat het investeren meer dan waard is.
Jij en alle vrouwen van TeamNL verdienen het om niet achteraan te lopen, maar juist voorop te gaan als het gaat om kennis en ontwikkeling. Samen zetten we die stap vooruit!
Vragen over 'de vrouwelijke sporter'?
Kamiel Maase
Heb je vragen over het project 'de vrouwelijke sporter'? Stel je vraag aan Kamiel.
Kamiel Maase
Prestatiemanager Kennis, Onderzoek & Ontwikkeling
Factsheets
Klachten zoals ongewenst urineverlies, een zwaar gevoel in de vagina of moeite om een windje op te houden, komen veel meer voor dan je misschien denkt - ook in de (top)sport!
< volgt binnenkort >
Het begrijpen van je menstruatiecyclus kan je helpen om beter inzicht te krijgen in hoe je lichaam werkt en hoe je trainingen en prestaties daarmee samenhangen.
< volgt binnenkort >
Veel vrouwelijke topsporters geven aan dat ze minder goed presteren tijdens bepaalde fasen van de menstruatiecyclus. Tegelijkertijd voelen veel vrouwen zich sterker tijdens andere fasen.
< volgt binnenkort >
Zadelpijn kan jouw fietsplezier flink beïnvloeden. of je nu fietst als hoofdactiviteit, ter ondersteuning van een andere sport, om je conditie te verbeteren of tijdens blessureherstel - pijn tijdens het fietsen is erg vervelend. Gelukkig kun je er iets aan doen!
< volgt binnenkort >
Kennisdeling
105 sporters die regelmatig trainen op Papendal trainen hebben een vragenlijst ingevuld.
Onze werkwijze
Per onderwerp bekijken we met diverse experts welke kennis beschikbaar is en bepalen we welke informatie we willen delen met sporters en staf. Als verder onderzoek nodig is, kiezen we in overleg met kennisinstellingen een passende en haalbare onderzoeksvorm. We delen de resultaten en updates zoveel mogelijk op deze projectpagina van de vrouwelijke sporter, welke gedurende het jaar wordt aangevuld en bijgewerkt.
We werken samen met Sport & Gyn, Sport Medisch centrum Papendal, en Topsport Topics.