Plaats: Vancouver, Whistler (Canada)
Opening: 12 februari 2010
Sluiting: 28 februari 2010
Deelnemende landen: 44
Atleten: 502

Aantal Nederlandse deelnemers: 1
Medaille-evenementen: 64
Nederlandse medailles: 0

Het Nederlands Paralympisch Team sloot zondag 21 maart 2010 de Paralympische Spelen in Vancouver af met de sluitingsceremonie: een waardevolle ervaring rijker, met tegenvallende sportieve prestaties.

Kees-Jan van der Klooster, de enige Nederlandse deelnemer, slaagde er in Whistler niet in een toptienpositie te veroveren. De zitskiër eindigde op de reuzenslalom als zeventiende en op de Super G als 23e. Op zijn favoriete onderdeel, de afdaling, kwam hij ten val.

Van der Klooster ging op de afdaling in Whistler Creekside al na vijftig seconden wedstrijd onderuit en verdween in de netten. “Gecrashed op het koningsnummer. Het zit me niet mee de laatste paar races”, zei hij na afloop. Tijdens de World Cup finals onlangs in Aspen, kwam hij ook al ten val. “De snelheid was anders dan tijdens de trainingsrun en er zaten flink wat ‘bumps’ in”, vervolgde Van der Klooster. “Ik probeerde het nog te redden en de zitski er in te houden, maar dan was sowieso de tijd verprutst geweest."

Chef de mission André Cats beaamde dat Kees-Jan van der Klooster niet aan de doelstelling - een toptienklassering op alle onderdelen - heeft voldaan. Cats: “Kees-Jan was onvoldoende in vorm om adequaat met de uitdagende piste-omstandigheden in Whistler Creekside om te gaan.” Toch zag Cats ook lichtpunten. “Na de afwezigheid van Nederlanders tijdens de Paralympische Winterspelen in Turijn 2006, waren we in ieder geval weer van de partij in Vancouver. Als Paralympisch Team hebben we uitstekend gefunctioneerd tijdens de Spelen.”

Binnen de internationale Paralympische gemeenschap werd de deelname van Nederland op prijs gesteld, zo had Cats ondervonden. “Diverse IPC-vertegenwoordigers hebben ons gecomplimenteerd met onze aanwezigheid en aangemoedigd om in Sochi 2014 met een groter team aan de Spelen deel te nemen. Zowel binnen NOC*NSF als de Nederlandse Skivereniging is in Vancouver waardevolle ervaring en inzicht vergaard op het gebied van Paralympische Winterspelen. Het internationale niveau is hoog. De traditionele wintersportlanden als Duitsland, Rusland, Canada, Verenigde Staten, Oekraïne en Oostenrijk beoefenen de Paralympische wintersporten op een professionele wijze. Aan de Nederlandse wintersportbonden, ondersteund door NOC*NSF, de uitdaging om topsportprogramma’s in te richten die voldoen aan deze hoge internationale norm.”