Paralympische Spelen van PyeongChang 2018

Plaats: PyeongChang (Zuid-Korea)
Opening: 9 maart 2018
Sluiting: 18 maart 2018
Opening verricht door: Moon Jae-in, president van Zuid-Korea
Vlam ontstoken door: Soon-seok Seo (rolstoelcurling) en Eun-jung Kim (curling)
Deelnemende landen: 48, plus Neutral Paralympic Athletes
Deelnemers: 569
Sporten: 6
Medaille-evenementen: 80

Nederlandse deelnemers: 9
Nederlandse chef de mission: Esther Vergeer
Nederlandse medailles: 7 (3 - 3 - 1)
Plaats in het medailleklassement: 10
Nederlandse vlaggendrager opening: Bibian Mentel (snowboarden)
Nederlandse vlaggendrager sluiting: Jeroen Kampschreur (alpineskiën)

Na dertig jaar waren de Paralympische Spelen terug in Zuid-Korea. Na de zomereditie in Seoul 1988, toen de Olympische en Paralympische Spelen voor het eerst in dezelfde stad werden gehouden, werden de Winterspelen gehouden in PyeongChang.

De Spelen in PyeongChang waren de grootste Paralympische Winterspelen ooit. Onder het motto Passion. Connected. deed een recordaantal van 569 sporters mee aan de wedstrijden. Zij waren afkomstig uit 49 landen. Tijdens de openingsceremonie werd Noord-Korea luid toegejuicht. De noorderbuur van de organisator maakte voor het eerst zijn opwachting op de Paralympische Winterspelen. Datzelfde gold voor Georgië en Tadzjikistan.

Vanwege een dopingschandaal rond de Spelen van Sochi 2014 was Rusland door het IPC geschorst. Toch deden er 30 Russische sporters mee, als Neutral Paralympic Athletes. Ze kwamen uit onder de Paralympische vlag en bij de door hun gewonnen gouden medailles werd de Paralympische hymne gespeeld in plaats van het Russische volkslied.

Paralympic TeamNL
Paralympic TeamNL was in PyeongChang aanwezig met negen sporters. Bij het para-alpineskiën kwamen Anna Jochemsen en Jeffrey Stuut uit in de staande klasse. Linda van Impelen, Jeroen Kampschreur en Niels de Langen verschenen aan de start bij het zitskiën. Alle vijf deden ze mee aan alle disciplines: afdaling, super g, supercombinatie, slalom en reuzenslalom.

Bij het para-snowboarden werd Paralympic TeamNL vertegenwoordigd door Renske van Beek, Lisa Bunschoten, Bibian Mentel en Chris Vos, die allen uitkwamen op de snowboardcross en de banked slalom.

Bibian Mentel veroverde in Zuid-Korea op beide onderdelen het goud. Jeroen Kampschreur zorgde voor de derde Nederlandse gouden plak, op de supercombinatie. Met zijn prestatie tekende hij voor de eerste Nederlandse medaille bij het alpineskiën. Zitskiester Linda van Impelen voegde daar op de reuzenslalom een zilveren medaille aan toe. Chris Vos en Lisa Bunschoten wonnen beiden zilver op de snowboardcross. En Bunschoten veroverde op de banked slalom ook het brons. Op de medaillespiegel eindigde Nederland daarmee op de tiende plaats.

“Vooraf hadden we vijf medailles als ondergrens gesteld. We hebben er hier zeven gewonnen, dus dat geeft een goed gevoel”, reageerde chef de mission Esther Vergeer. “We hebben ook gezien hoe dicht we in de buurt van nog meer medailles waren. Er zat nog meer in en we balen er ook van dat dit niet is gelukt. Maar over het algemeen is dit een geweldig resultaat.”

Nederlandse medailles:

Goud (3):
Alpineskiën: Jeroen Kampschreur (supercombinatie)
Snowboarden: Bibian Mentel (cross)
Snowboarden: Bibian Mentel (banked slalom)

Zilver (3):
Alpineskiën: Linda van Impelen (reuzenslalom)
Snowboarden: Lisa Bunschoten (cross)
Snowboarden: Chris Vos (cross)

Brons (1):
Snowboarden: Lisa Bunschoten (banked slalom)