Plaats: Sochi (Rusland)
Opening: 7 maart 2014 
Sluiting: 16 maart 2014
Opening verricht door: Vladimir Poetin, president van Rusland
Deelnemende landen: 45
Sporten: 6
Medaille-evenementen: 72

Nederlandse deelnemers: 7
Nederlandse medailles: 1 (1 - 0 - 0)
Plaats in het medailleklassement: 14
Nederlandse vlaggendrager opening: Bibian Mentel (snowboarden)
Nederlandse vlaggendrager sluiting: Anna Jochemsen (alpineskiën)

Met één gouden medaille kwam de Nederlandse Paralympische ploeg thuis uit Sochi. Chef de mission André Cats was erg te spreken over de organisatie van de elfde Paralympische Winterspelen. Het waren volgens Cats uitstekend georganiseerde Spelen. “De Russen waren erg flexibel en vriendelijk. De sfeer was geweldig. De ticketverkoop heeft ook de organisatie verbaasd, tribunes zaten vol. Het was een heel enthousiast en sportbetrokken publiek."

Veel van de vooroordelen vooraf zijn niet uitgekomen. Dat gold volgens Cats ook voor de omstandigheden. “Ik dacht altijd dat sneeuw smolt als het boven nul was, maar de organisatie heeft hier het tegendeel bewezen. Het is al weken boven nul en er ligt nog steeds sneeuw. Daar moet je de Russen een enorm compliment voor geven”, zegt hij. “De omstandigheden waren zeer wisselend, maar zijn geen excuus voor de sporters. Skiën was hier niet makkelijk, maar er zijn genoeg skiërs wél gewoon beneden gekomen.”

Was het op sportief gebied allemaal in orde, op het politieke vlak stonden deze Paralympische Spelen onder druk. Twee weken voor de opening ging Rusland over tot een militaire interventie van de Krim. Het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten besloten daarop geen regeringsvertegenwoordigers naar Sochi te sturen. Ook minister Schippers van VWS, prinses Margriet - lid van het IPC - en haar echtgenoot mr. Pieter van Vollenhoven besloten de Paralympische Spelen niet te bezoeken. 

Vanwege de Krimcrisis kwam bij de opening van de Spelen alleen de vlaggendrager Michailo Tkatsjenko van Oekraïne het stadion binnen. De rest van de Oekraïense ploeg had besloten om in het Paralympisch dorp te blijven.

Nederlandse medailles:

Goud (1):
Snowboarden: Bibian Mentel