Technisch directeuren Athlete Services

Cyber tips Tokio

28 juni 2021
Cyber tips Tokio

Tijdens de aankomende Olympische en Paralympische Spelen sta jij als TeamNL’er in een prachtige spotlight vanwege je sportprestaties. Deze aandacht en bekendheid maakt dat je als topsporter ook een interessant doelwit bent van cybercriminelen. Om jezelf en je persoonlijke informatie digitaal veilig te houden geven we een aantal tips:

1. Gebruik Multi Factor Authenticatie

Stel ‘meer-staps verificatie’ (Multi Factor Authenticatie) in op al je accounts waar dat mogelijk is. Van Social Media tot email en je sportmedische systemen. Dat kan eenvoudig via Google- of Microsoft Authenticator. Hiermee zijn twee stappen nodig om in de loggen op jouw account. Een sterke manier om hackers buiten de deur te houden, en je persoonlijke accounts en informatie veilig te houden.

2. Gebruik sterke en unieke wachtwoorden 

Gebruik unieke wachtwoorden per account en hergebruik nooit (ongeveer) dezelfde wachtwoorden. Om unieke en sterke wachtwoorden (combinatie hoofdletters, kleine letters, cijfers en symbolen, en minimaal 16 tekens) op te slaan kan je een wachtwoordmanager gebruiken.

3. Pas op voor phishing

Phishing is een vorm van cybercrime waarbij een e-mail, SMS of WhatsApp bericht naar je wordt verzonden met als doel om malware te installeren of inloggegevens te achterhalen. De hackers hebben hierbij als doel deze accounts over te nemen. Vaak wordt hierbij gebruik gemaakt van nagemaakte websites, waar je vervolgens in moet loggen. Pas hier dus goed voor op verifieer berichten waar je over twijfelt bij de afzender en leer phishing herkennen. 

4. WIFI gebruik op reis

Openbare WIFI netwerken zijn erg gemakkelijk maar brengen ook risico’s met zich mee. Openbare WIFI netwerken staan erom bekend slecht beveiligd te zijn waardoor hackers het internetverkeer kunnen afluisteren en aftappen, om zo jouw persoonlijke gegevens buit te maken. Dit filmpje legt meer uit over de risico’s en maatregelen. 

Het advies is om altijd een VPN te gebruiken voor openbare netwerken. NordVPN is erg gemakkelijk in gebruik en wordt hier verder uitgelegd.  Meer informatie en handige tips on jouw digitale veiligheid te verhogen? Laat-je-niet-hack-maken en Veilig Internetten zijn mooie platforms die je in begrijpelijke taal hierin meenemen. 

Deel dit artikel op social media: