Erik Zunder Xhroyv Upaa Unsplash

Tokio 2020

De toegankelijkheid van gebouwen, openbaar vervoer en sportaccommodaties in Japan is van hoog niveau, maar helaas loopt de integratie van mensen met een handicap in de Japanse samenleving achter op die van Nederland. Zij, en hun families, durven niet makkelijk naar buiten te treden. Ook weet de Japanse samenleving weet zich vaak geen raad in de omgang met mensen met een handicap.

Sport geeft mensen met een handicap zelfvertrouwen, vereenvoudigt integratie in de samenleving en versterkt het contact tussen mensen met én zonder een handicap. De Nederlandse sport heeft op het gebied van integratie van mensen met een beperking veel ervaring en kennis. Dit is voor Japan van waarde en NOC*NSF besloot daarom met, met Japanse partners, de integratie van mensen met een handicap centraal te stellen tijdens Game Changer Tokio.

Activiteiten

Game Changer Tokio 2020 richtte zich op twee primaire activiteiten:

 • Kennisdeling
 • Inspiratie 

Nederlandse experts delen (minimaal) één keer per jaar hun kennis en ervaring op het gebied van gehandicaptensport met sportclubs, scholen en overheidsinstellingen in Tokio. De kennisoverdracht richt zich vooral op het versterken van deze organisaties, zodat zij in de toekomst zelfstandig een sportaanbod voor mensen met een beperking kunnen aanbieden en uitvoeren. 

Ook gaan Nederlandse Paralympische en Olympische sporters (minimaal) één keer per jaar naar Tokio om met hun persoonlijke verhalen, passie en sportieve successen mensen met een beperking, hun families, docenten, coaches etc. te inspireren en te motiveren.

 1. Download het PDF met alle opbrengsten
 2. Bekijk de video over Game Changers Tokio 2020

Mijlpalen

 • 16 t/m 20 januari 2023 - De afsluitende en laatste workshop in Tokio met Rogier Dorsman, Paralympisch gouden medaillewinnaar Tokio 2020, gouden medaillewinnaar tafeltennis Kelly van Zon, parasportexpert Marjolein de Boer, en voormalig IPC bestuurslid Rita van Driel.
 • 29 september t/m 9 oktober 2022- Game Changer workshop in Tokio met voormalig IPC bestuurslid Rita van Driel.
 • 19 augustus 2021 - Virtuele bijeenkomst met meer dan 100 deelnemers uit binnen- en buitenland en met livestreams vanuit Tokio en uit Nederland. Tijdens de bijeenkomst werden de voorlopige resultaten van het project gepresenteerd en kwamen Paralympische sporters, vrijwilligers en projectmedewerkers aan het woord.  
 • 1 november 2020 - In het stadsdeel Adachi City is in samenwerking met de Cruyff Foundation een Special Cruyff Court geopend.
 • 2020-2021 - In verband met de coronareisbeperkingen in Japan en Nederland konden de workshops in Japan niet georganiseerd worden. In plaats van de fysieke workshops werd maandelijkse online workshops onder leiding van Paralympisch expert Rita van Driel georganiseerd voor de stadsdelen in Tokio en voor het Japan Sport Council. Ondanks de coronamaatregelen hebben de Japanse partners het Game Changer project kunnen voortzetten. De stadsdelen hebben onder meer Sport Service Points opgericht waar mensen met een beperking worden ondersteund bij het vinden van passende sportactiviteiten. Daarnaast zijn Walking Challenges georganiseerd voor mensen met en zonder beperking. Bovendien hebben de stadsdelen regelmatig workshops voor scholieren, docenten en vrijwilligers georganiseerd.
 • 18-22 November 2019 - NOC*NSF organiseert de zesde workshop voor de stadsdelen in Tokio. Paralympisch zwemmer Gert Jan Schep en de Parasport experts Rita van Driel en Heleen Moes leiden de workshops.
 • 16 t/m 20 september 2019 - Een delegatie van Japan Sport Council en de drie stadsdelen volgen tweede workshop in Nederland. De delegatie spreekt met Nederlandse experts en bezoeken instellingen voor mensen met een beperking en trainingsaccommodaties voor paralympische sporters.
 • 1 t/m 5 juli 2019 - NOC*NSF organiseert de vijfde workshop voor de stadsdelen in Tokio. Paralympisch atlete en Europees kampioen Marlène van Gansewinkel en de expert Rita van Driel leiden de workshops.
 • 4 t/m 8 februari 2019 - NOC*NSF organiseert de vierde workshop voor de stadsdelen in Tokio. Rolstoelbasketbalsters en wereldkampioenen Mariska Beijer en Bo Kramer, en de experts Rita van Driel en Marjolijn de Boer (MEE Rotterdam), leiden de workshops.
 • 8 t/m 12 oktober 2018 - NOC*NSF organiseert een derde workshop voor de stadsdelen in Tokio. Rita van Driel leidt de workshops. Er wordt besloten dat in de drie stadsdelen Sportservicepunten komen waar mensen met een beperking gericht worden geholpen bij het vinden van een sport die bij hun past en een passende club of vereniging.
 • 25 t/m 29 juni 2018 - NOC*NSF organiseert de tweede workshop voor de stadsdelen in Tokio. De workshop wordt gegeven door Dolf Nijbroek (coach G-korfbal), Marjolijn de Boer (MEE Rotterdam) en Rita van Driel (NOC*NSF).
 • 19 t/m 23 november 2017 - Een delegatie van Japan Sport Council en de drie stadsdelen volgen workshops in Nederland, spreken experts en bezoeken instellingen voor mensen met een beperking en trainingsaccommodaties voor paralympische sporters.
 • 4 t/m 11 november 2017 - NOC*NSF organiseert de eerste workshops voor de stadsdelen in Tokio. Het Nederlandse IPC-lid Rita van Driel, als expert, en paralympische tafeltennisster Kelly van Zon, als inspirerende sporter, leiden de workshops.
 • 10 oktober 2017 - NOC*NSF, Japan Sport Council en de drie stadsdelen tekenen op de residentie van de Nederlandse ambassadeur in Tokio een samenwerkingsovereenkomst.
 1. Download het PDF met alle opbrengsten

Samenwerkingspartners

Japan Sport Council selecteerde in overleg met NOC*NSF drie stadsdelen die in de komende jaren een bijzondere inzet willen plegen op de integratie van mensen met een beperking. Deze stadsdelen zijn: Edogawa City, Nishitokyo en Adachi City.

NOC*NSF werkt in het project nauw samen met de Japan Sport Council, de Nederlandse ambassade in Japan en drie stadsdelen van Tokio.

Japan Sport Council is een aan het Japanse ministerie van Sport gelieerde organisatie die verantwoordelijk is voor de uitvoering van het sportbeleid van de Japanse overheid. Een belangrijk onderdeel van dit beleid is de integratie van mensen met een beperking in de Japanse samenleving door middel van sport.

 1. Download het PDF met alle opbrengsten