Raphael Nogueira Okidila7k8q Unsplash

Rio 2016

We winnen veel met sport. Ook internationaal. Tijdens de Olympische Spelen in Rio de Janeiro in 2016 is NOC*NSF gestart met Game Changer (destijds onder de noemer GEO (Ginásio Experimental Olímpico) met als doel iets terug te doen voor de stad en haar inwoners. Tijdens de spelen werd er gefocust op het verhogen van de kwaliteit van de lokale GEO-scholen, en daarmee persoonlijke ontwikkeling van scholieren, docenten en medewerkers te stimuleren om kansen op de arbeidsmarkt te verhogen.

Vanuit de GEO-scholen was er zowel behoefte aan ondersteuning voor de scholieren als voor de docenten. Scholieren van openbare scholen maken weinig kans op de arbeidsmarkt. Criminaliteit en moederschap lijken vaak het enige toekomstperspectief. Scholieren hebben behoefte aan inspirerende rolmodellen, motiverende perspectieven en normen en waarden. Docenten en medewerkers van GEO-scholen hebben vaak een laag kennisniveau. Hun werkwijze is traditioneel en weinig gestructureerd. Zij hebben behoefte aan innovatieve methodieken, creatieve werkvormen en zelfmanagement.

Workshops Rio de Janeiro

In samenwerking met Nederlandse Olympische (oud) topsporters heeft NOC*NSF de GEO-scholen bezocht en zijn zij het gesprek aan gegaan met scholieren met als doel hen te inspireren. Hierin werd stil gestaan bij hun Olympische carrière, hoogte- en dieptepunten en de kracht van de Olympische waarden. Ook hebben zij samen met de scholieren gesport.

Deelnemende topsporters:

2013
Elisabeth Willeboordse – Olympic bronze medallist Beijing 2008, judo -68kg
Ron Zwerver – Olympic gold and silver medallist Barcelona 1992 and Atlanta 1996, volleyball

2014
Marleen Veldhuis – Olympic gold, silver and bronze medallist Athens 2004, Beijing 2008 and London 2012, swimming
Johan Kenkhuis – Olympic silver and bronze medallist Sydney 2000 and Athens 2004, swimming
Marlou van Rhijn – Paralympic gold and silver medallist London 2012 and Rio 2016, athletics

2015
Inge Huitzing – Paralympic Games London 2012, wheelchair basketball
Trinko Keen – Olympic Games Atlanta 1996, Sydney 2000 and Athens 2004, table tennis

2016
Hinkelien Schreuder – Olympic gold and silver medallist Beijing 2008 and London 2012, swimming
Bastiaan Tamminga – Former Dutch record holder, swimming

  1. Lees meer over de spelen in Rio de Janeiro

Trainingsstage in Nederland

GEO-scholieren en -docenten bezoeken Nederlandse (top)sportcentra, sportverenigingen en scholen en ontmoeten opnieuw de topsporters uit de workshops. Scholieren verruimen hierdoor hun toekomstmogelijkheden en docenten verdiepen hun inhoudelijke kennis.

  1. Lees meer over de spelen in Rio de Janeiro