Internationaal Parijs 2024 Olympisme

Game Changer Parijs na één jaar: meer dan 200 vrouwen en meiden in beweging

13 augustus 2024
Game Changer Parijs na één jaar: meer dan 200 vrouwen en meiden in beweging

Bijdragen aan de Olympische Beweging betekent meebouwen aan een betere wereld. NOC*NSF doet dat met Game Changer. Dat is een project waarmee we in het gastland van de Olympische Spelen het verschil proberen te maken voor bepaalde groepen die nog niet vanzelfsprekend sporten. Tijdens deze zomerspelen in Parijs waren dit meiden en vrouwen in het 19e arrondissement. Het resultaat? 124 vrouwen hebben leren fietsen en 80 meisjes sporten nu bij een lokale District Spot. 

In het 19e arrondissement ligt de sportdeelname van meiden en vrouwen lager dan in de rest van de stad: zo’n 59% van de vrouwen sport hier wekelijks minstens een uur, vergeleken met 69% in de rest van Parijs. Om de meisjes in beweging te krijgen is er een ‘District Spot’ in de wijk gelanceerd. Een project dat al langere tijd in Nederland draait.

District Spot

Op de District Spot worden niet alleen wekelijkse activiteiten en sporten georganiseerd, maar is ook aandacht voor persoonlijke ontwikkeling. Voor de volwassen vrouwen worden fietslessen georganiseerd (in uitbreiding van het bestaande project Vélo École). Daarmee komen ze niet alleen in beweging, maar verbreedden zij ook hun wereld en kunnen ze makkelijker deelnemen aan het dagelijks leven in Parijs.  

Beide projecten hebben dus niet alleen effect op de sportdeelname, maar ook op het zelfvertrouwen, de gezondheid en zelfstandigheid van de vrouwen en meisjes. 

Bekijk hier de video over het project in Parijs.

Van Parijs naar Los Angeles

Terwijl de Spelen in Parijs tot hun einde komen, kijkt NOC*NSF al samen met Los Angeles naar een vervolg voor de Spelen van 2028. Los Angeles is van plan voort te bouwen op de fundamenten die zijn gelegd door het Game Changer Project. Hoe Game Changer er in Los Angeles uitziet, wordt nog vormgegeven. Het Game Changer Project in Parijs loopt ook volgend jaar nog door.

Samenwerking met lokale partijen

Game Changer is een succes met dank aan de grote betrokkenheid van een aantal lokale partijen in Parijs, die zich dagelijks hebben ingezet voor de meisjes en vrouwen. Zo hebben Rosa Parks Centre Social et Culturel en Régie de Quartier 19e zich ontfermd over de fietslessen (vanuit het bestaande lokale initiatief Vélo École) en Fútbol Más over de District Spot. NOC*NSF is tijdens de uitvoering ondersteund vanuit de Stad Parijs, het IOC en de Nederlandse Ambassade in Parijs.

Lees hier meer over Game Changer Parijs

Game Changers - Parijs 2024 - NOCNSF

Deel dit artikel op social media: