Det de Beus

Naam: Det de Beus
Geboren: 18 februari 1958
Overleden: 21 juli 2013

1988, Olympische Spelen XXIII te Seoul
Onderdeel: vrouwenteam
Prestatie: brons

1984, Olympische Spelen XXIII te Los Angeles
Onderdeel: vrouwenteam
Prestatie: goud

Met haar lange benen en eigen, spectaculaire keepersstijl was hockeyster Det de Beus een flamboyante verschijning. Ze keepte haar hele loopbaan bij het Eindhovense EMHC en kwam 105 keer uit voor het Nederlands elftal. Daarmee werd ze drie keer wereldkampioen (1978, 1979, 1986), won ze Olympisch goud (Los Angeles 1984) en brons (Seoul 1988) en pakte ze ook nog twee Europese titels en een Champions Trophy.

De Beus werd in haar periode gezien als de beste keeper ter wereld en eindigde in 2009 op de vijfde plaats in de lijst van de beste vijftig Nederlandse hockeysters aller tijden.

Det de Beus keepte haar hele loopbaan bij de Eindhovense Mixed Hockey Club (EMHC). Op jongere leeftijd was ze eigenlijk meer gecharmeerd van de sport voetbal, maar in die tijd gingen meisjes niet voetballen. Zodoende werd ze hockeykeepster en die rol was haar op het lijf geschreven.

Vanaf haar dertiende jaar keepte ze al in het hoogste damesteam van EMHC. Op de website van EHMC wordt ze als volgt omschreven: "Lenig als een aal, ellenlange benen, een grote sprongkracht, goed balgevoel, geen angst, de wil om altijd te winnen, een prachtige reflex en een zeer solide basistechniek."

Det de Beus overleed in juli 2013 na een lang ziekbed.

 

Bronnen:
• KNHB