Topsporters kunnen onder voorwaarden in aanmerking komen voor een Werkloosheidsuitkering (WW-uitkering) van UWV. Een WW-uitkering is een tijdelijk inkomen bij werkloosheid.

Topsporters met een stipendium

Als je de A- of HP-status verliest en daardoor geen gebruik meer kan maken van het stipendium, kan je onder voorwaarden in aanmerking komen voor een WW-uitkering van UWV. Omdat dit een wettelijke regeling is waarvoor algemene voorwaarden gelden en rechten en plichten van toepassing zijn en je daarover altijd de meest actuele informatie moet kunnen vinden, verwijzen we je naar de site van UWV je die informatie kan vinden.

Topsporters zonder stipendium

Maak je geen gebruik van het stipendium, maar heb je een contract bij een Nederlandse club, een commercieel team of een andere Nederlandse werkgever en dat contract wordt niet verlengd, dan kan je onder voorwaarden in aanmerkingen komen voor een WW-uitkering.

Op de website van UWV lees je alles over de voorwaarden.

Servicepunt voor topsporters UWV

Het UWV heeft een speciaal servicepunt voor topsporters. Wil je een WW-uitkering aanvragen, neem dan contact op met het servicepunt voor topsporters voor nadere informatie en advies.

UWV Servicepunt Topsporters

UWV Servicepunt Topsporters

servicepunttopsporters@uwv.nl

Veelgestelde vragen

  • Een WW-uitkering moet je zelf aanvragen bij UWV. Hoe je dat doet lees je op de website van UWV. Een WW-uitkering aanvragen kan vanaf één week voor de eerste dag dat je geen stipendium of loon uit dienstverband meer krijgt. De WW-uitkering moet uiterlijk één week na de laatste dag dat je stipendium of loon uit dienstverband hebt gekregen aangevraagd zijn. Doe je de aanvraag later, dan is de WW-uitkering tijdelijk lager.

  • De duur van een WW-uitkering is afhankelijk is van jouw arbeidsverleden. Kijk op de website van UWV voor meer uitleg inclusief een rekenhulp.

  • Vanaf het moment dat je een aanvraag doet voor een WW-uitkering heb je een aantal plichten, en natuurlijk heb je ook een aantal rechten. Lees meer hierover op de website van UWV.

   Een van de plichten is dat je moet solliciteren naar passend werk. Wil je meer informatie over wat de sollicitatieplicht inhoudt, kijk dan op de website van UWV, neem contact op met athleteservices@nocnsf.nl of met het UWV servicepunt voor topsporters via servicepunttopsporters@uwv.nl.

  • Je kan onder voorwaarden in aanmerking komen voor een WW-uitkering. Neem contact op met servicepunttopsporters@uwv.nl om te bespreken welke rechten en plichten in dit geval voor jou van toepassing zijn.

  • Voor iedereen geldt dat ieder verblijf in het buitenland, voor vakantie of om een andere reden, van tevoren gemeld moet worden bij UWV en je UWV om toestemming moet vragen. Stem dit altijd vooraf af met UWV via servicepunttopsporters@uwv.nl en doe dat zo lang mogelijk van tevoren. Je mag ook meerdere buitenlandverblijven in één keer aanvragen.

  • Je kunt met al jouw vragen rondom sociale zekerheid bij UWV terecht. Ook voor vragen zoals:

   • Wat betekent de sollicitatieplicht voor een topsporter?
   • Ik verlies mijn status en stipendium maar heb nog andere inkomsten uit sport, een andere dienstverband of inkomsten uit zelfstandig ondernemerschap, kan ik dan een uitkering krijgen van UWV?
   • Ik verlies mijn status en stipendium, maar ik volg ook nog een opleiding. Hoe zit het dan met de sollicitatieplicht?
   • Mag ik tijdens mijn uitkering van UWV ook in het buitenland verblijven?
   • Ik wil een nieuwe opleiding gaan volgen en heb een uitkering van UWV, kan ik daarvoor ondersteuning krijgen van UWV?
   • Ik verblijf in het buitenland, kan ik dan ook een uitkering van UWV krijgen?
   • Ik wil emigreren binnen EU, EER + Zwitserland met behoud van een uitkering van UWV, kan dat?