Topsporters die zwanger zijn kunnen vragen hebben over hoe dit zich verhoudt tot hun topsportstatus. Op deze pagina is alle informatie daarover te vinden.

Heb jij een A- of HP-status, maak je gebruik van het stipendium en ben je zwanger? Zolang jij je A- of HP-status behoudt, blijf jij stipendium ontvangen van het Fonds.

Uiterlijk drie weken voor de uitgerekende datum moet jij je zwanger melden via de AFAS pocket app of de portal van het Fonds voor de Topsporter. Eerder zwanger melden mag natuurlijk ook. Bij de zwangermelding moet je een verklaring van jouw verloskundige meesturen waaruit de uitgerekende datum blijkt. Dat kan ook een Engelstalige verklaring zijn van een buitenlandse verloskundige, zo lang de uitgerekende datum maar duidelijk is. Het Fonds meldt jouw zwangerschap bij UWV.

Wat is de situatie bij een zwangerschap? 

Als je een A- of HP-status hebt en stipendium ontvangt en je bent zwanger, dan zijn er verschillende situaties: 

 • De einddatum van je A- of HP-status ligt na de einddatum van het zwangerschapsverlof

  Je behoudt je A- of HP-status en je krijgt gedurende de zwangerschap en het bevallings- en zwangerschapsverlof het stipendium uitbetaald van het Fonds.
 • De einddatum van je A- of HP-status ligt voor de einddatum van het zwangerschapsverlof, en je A- of HP-status wordt verlengd via maatwerk

  Als je A- of HP-status tijdens de zwangerschap of het bevallings- en zwangerschapsverlof eindigt, dan kan je A- of HP-status verlengd worden via maatwerk. Een aanvraag hiervoor verloopt via jouw technisch directeur en de prestatiemanager van NOC*NSF.  
   
  Als de aanvraag wordt goedgekeurd, dan wordt je A- of HP-status verlengd tot na de zwangerschap en het bevallings- en zwangerschapsverlof en krijg je het stipendium uitbetaald van het Fonds gedurende de looptijd van je A- of HP-status. 
 • De einddatum van je A- of HP-status ligt voor de einddatum van het zwangerschapsverlof, je A- of HP-status wordt niet verlengd via maatwerk en je bent niet arbeidsongeschikt 

  Als je zwanger raakt, niet arbeidsongeschikt bent als gevolg van de zwangerschap en je A- of HP-status wordt gedurende jouw zwangerschap beëindigd, dan kan je onder voorwaarden een WW-uitkering aanvragen bij UWV. Lees er meer over op de website van UWV. Vanuit de WW ben je vervolgens verzekerd voor de WAZO (Wet Arbeid en Zorg). Een WAZO-uitkering (100%) komt in plaats van de WW-uitkering (70%),  
   
  Neem minimaal acht weken voor de uitgerekende datum contact op met UWV, bij voorkeur via servicepunttopsporters@uwv.nl. Zij kunnen je meer informatie en advies geven over het aanvragen van een WAZO-uitkering.
 • De einddatum van je A- of HP-status ligt voor de einddatum van het zwangerschapsverlof, je A- of HP-status wordt niet verlengd via maatwerk en je bent arbeidsongeschikt 

  Als je zwanger raakt, arbeidsongeschikt bent (ongeacht of dat gerelateerd is aan de zwangerschap) en je A- of HP-status wordt gedurende jouw zwangerschap en arbeidsongeschiktheid beëindigd, dan kan je vanaf dat moment onder voorwaarden een ZW-uitkering aanvragen bij UWV. Lees er meer over op de website van UWV. Mocht je A- of HP-status doorlopen tot tien/twaalf weken voor de uitgerekende datum dan kan je onder voorwaarden rechtstreeks een WAZO-uitkering krijgen. 
   
  Neem minimaal acht weken voor de uitgerekende datum contact op met UWV, bij voorkeur via servicepunttopsporters@uwv.nl. Zij kunnen je meer informatie en advies geven.
Nijntje Topsport En Zwangerschap