Heb je als topsporter een sterk wisselend inkomen uit werk en woning? Dan betaal je over de jaren heen waarschijnlijk meer belasting dan wanneer je dat inkomen gelijkmatig verdeeld over een jaar krijgt. Je kunt dan in aanmerking komen voor de middelingsregeling.

Bij middeling tel je de inkomens uit werk en woning van drie aaneengesloten jaren op. De uitkomst deel je daarna door drie. Over de uitkomst daarvan - het gemiddelde inkomen – bereken je per jaar opnieuw de belasting. Zijn de nieuwe belastingbedragen lager dan de oude belastingbedragen? Dan kan je een belastingteruggaaf krijgen. Als je aan de voorwaarden voor de middeling voldoet, krijg je bijvoorbeeld in de volgende situaties waarschijnlijk belasting terug:

  • Je hebt in een kalenderjaar een groot geldbedrag verdiend, bijvoorbeeld een medaillebonus, prijzengeld of sponsordeal
  • Je had een bijbaan en/of stipendium en hebt na je afstuderen een vaste baan gekregen
  • Je hebt een ontslagvergoeding ('gouden handdruk') gekregen
  • Je bent in de afgelopen jaren gestart of gestopt met werken
  • Je werkt als freelancer of als ondernemer

 

Disclaimer
Ongeacht het feit dat de bovenstaande informatie zorgvuldig is samengesteld, kunnen NOC*NSF, NL Sporter en de Belastingdienst niet instaan voor (de gevolgen van) mogelijk onvolledige of verouderde informatie als gevolg van nieuwe, vervallen en/of gewijzigde wet- en regelgeving. Controleer daarom vooraf of de betreffende regeling nog bestaat, juist is en van toepassing is op jouw situatie.

Mocht je als lezer tegen onvolkomenheden aanlopen, of mocht je zelf nog aanvullende fiscale regelingen kennen die hier niet genoemd zijn, dan verzoeken wij je dit te melden via 
athleteservices@nocnsf.nl. Zo houden we elkaar goed geïnformeerd over actuele wet- en regelgeving waar alle topsporters profijt van kunnen hebben!

Inzake aftrek van kosten:
Bij alle wet- en regelgeving die betrekking heeft op aftrek van kosten, spreekt het voor zich dat hiervoor alléén kosten in aanmerking komen die daadwerkelijk op de sporter drukken. Dit betreft dus niet de kosten die bijvoorbeeld al via het Fonds voor de Topsporter, je sportbond of je sponsor vergoed zijn.