Sportdeelname Veilige Sport Sociale veiligheid

Een VOG voor je vrijwilligers: voorkom onnodig risico

21 oktober 2024
Een VOG voor je vrijwilligers

Sociale veiligheid begint bij een goede basis. En een van die basisvoorwaarden is het aanvragen van een VOG voor je vrijwilligers. Daarmee voorkomt een club onnodig risico en vervelende situaties. Om clubs te stimuleren aan de slag te gaan met het VOG-beleid, start vandaag de campagne De 4 v’s voor veiligheid: VOG’s voor je vrijwilligers.

Hoe gaat een sportclub aan de slag?

Sportclubs kunnen via de Regeling Gratis VOG een VOG aanvragen voor vrijwilligers die werken met kwetsbare groepen, bijvoorbeeld jongeren of sporters met een handicap. Een VOG is een officiële verklaring die aangeeft dat een persoon geen strafblad heeft, of dat een strafblad geen belemmering vormt voor het vervullen van specifieke functies binnen de club. Dit helpt risico’s voor zowel sporters als andere betrokkenen te beperken.

Ondersteuning via expertpoule

Sportclubs kunnen bij NOC*NSF ondersteuning aanvragen via de expertpoule. Deze experts kunnen een club tot 10 uur gratis helpen met de 4 v’s inclusief de aanmelding voor de Regeling Gratis VOG. Een club kan ook zelf aan de slag met het High5! Stappenplan, of de handreiking die op deze pagina te vinden is.

NOC*NSF hoopt met deze campagne dat steeds meer sportclubs aan de slag gaan en zich aanmelden voor de Regeling Gratis VOG. Zo zetten ze een belangrijke stap richting een veilige en inclusieve sportomgeving voor iedereen.

4 v’s voor veiligheid

Door VOG’s aan te vragen voor vrijwilligers werkt een club aan de basis van een sociaal veilige sportomgeving. Een VOG voor je vrijwilligers is één van die v’s. De andere drie v’s zijn:

Deel dit artikel op social media: