Beter inspelen op sportbehoeften binnen jouw gemeente? Ontdek de kracht van het Lokale Sportdeelname onderzoek.
10 september 2024Wil je jouw gemeenten omtoveren tot een sportieve en actieve gemeenschap? Krijg met het Lokale Sportdeelname onderzoek gerichte inzichten van het huidige sportdeelname en beweeggedrag binnen jouw gemeente. De uitkomsten vertellen niet alleen de sportbehoefte binnen jouw gemeente en de manier waarop inwoners sporten, maar ook waarom specifieke doelgroepen of gebieden achterblijven. Met de data kan jouw gemeente beleid op maat maken, effectief sturen en uitkomsten vergelijken met landelijke trends.
Lees in dit artikel de verschillende aanpakken voor grote, middelgrote en kleine gemeenten en hoe de uitkomsten van het Lokale Sportdeelname onderzoek gemeenten helpen bij het formuleren en monitoren van hun sportbeleid.
Waarom Lokaal Sportdeelname onderzoek?
Het onderzoeken van sportdeelname biedt waardevolle inzichten voor beleidsmakers en sportprofessionals. Door verschillende aanpakken is het mogelijk om in te zoomen op de resultaten van specifieke gemeenten, gebieden en doelgroepen. Dit stelt gemeenten niet alleen in staat om hun eigen situatie te evalueren, maar ook te benchmarken met de landelijke Sportdeelname Index. Dit kan significante afwijkingen tonen, wat betekent dat er op maat gemaakte maatregelen nodig kunnen zijn.
Voordelen van het Lokale Sportdeelname onderzoek
- Het Lokale Sportdeelname onderzoek biedt gedetailleerde inzichten in sportdeelname en beweeggedrag, met de mogelijkheid om specifieke vragen op te nemen over onderwerpen zoals sportplezier, locatie van sport, mobiliteit en motivaties om wel of niet te sporten.
- Gemeenten kunnen hun resultaten vergelijken met landelijke trends.
- NOC*NSF werkt samen met sportbonden, wat resulteert in relevantere en bruikbare inzichten voor sportbeleid en de mogelijkheid om eenvoudig de verbinding te maken met sportbonden.
Aanpak op maat
Het Lokale Sportdeelname onderzoek kent verschillende aanpakken, afhankelijk van de grootte van de gemeente:
Grote gemeenten
Grote gemeenten, zoals Amsterdam, kunnen sportdeelname per stadsdeel onderzoeken. Deze gedetailleerde inzichten helpen bij het ontwikkelen van gerichte beleidsmaatregelen en het optimaliseren van sport- en beweegactiviteiten. In Amsterdam worden bijvoorbeeld acht stadsdelen afzonderlijk gemeten. Idealiter wordt het onderzoek twee keer per jaar uitgevoerd om actuele inzichten te verkrijgen en trends te monitoren. In Amsterdam voert NOC*NSF het sportdeelname onderzoek al sinds 2016 twee keer per jaar uit en is het volledig geïntegreerd bij het maken van beleidsplannen. Bekijk hier het Lokale Sportdeelname rapport van Amsterdam uit november 2023.
Middelgrote gemeenten
Bij middelgrote gemeenten verschilt de frequentie van het onderzoek, variërend van één keer per jaar tot één keer per twee jaar, afhankelijk van de wensen en het budget. Ook binnen middelgrote gemeenten is het mogelijk om in te zoomen op stadsdelen of gebieden. Het onderzoeken van sportdeelname per stadsdeel of gebied biedt gedetailleerde inzichten over de jaren heen. Gemeente Gouda heeft bijvoorbeeld het lokale SDI-onderzoek gebruikt om hun visiedocument op te stellen, wat aantoont hoe deze gegevens direct bijdragen aan strategische beleidsontwikkeling.
Kleine gemeenten en regio's
Voor kleinere gemeenten is het vaak minder haalbaar om zelf een Sportdeelname onderzoek uit te voeren vanwege de kosten. Deze gemeenten kunnen gezamenlijk optrekken vanuit hun regionale netwerk. Dit betekent dat meerdere gemeenten samenwerken om tot een gezamenlijk lokaal Sportdeelname onderzoek te komen, zoals in de provincie Zeeland. Een samenwerking met verschillende gemeenten heeft tot een gedetailleerd regionaal onderzoek geleid. De kosten worden gezamenlijk gedragen, wat het onderzoek betaalbaar maakt. Hoewel maatwerk voor elke afzonderlijke gemeente beperkter is, bieden de resultaten waardevolle regionale en lokale inzichten.
Wat wordt er gemeten?
Tijdens het Lokale Sportdeelname onderzoek worden een aantal gegevens standaard gemeten. Dit is essentieel om te begrijpen waarom mensen wel of niet sporten en om gerichte maatregelen te nemen die de sportdeelname kunnen bevorderen.
De volgende gegevens worden standaard verzameld:
- Hoe vaak er gesport en bewogen wordt.
- Welke sporten gedaan worden.
- Op welke manier er gesport wordt.
- De motivatie van sporters en niet-sporters.
- Barrières voor niet-sporters om te sporten.
Conclusie
Of het nu gaat om grote, middelgrote of kleine gemeenten, het lokale SDI-onderzoek van NOC*NSF biedt altijd maatwerk. Door samen te werken met sportbonden en gebruik te maken van expertise uit het netwerk van NOC*NSF, krijgen gemeenten niet alleen cijfers, maar ook een diepgaand begrip van onderliggende trends en oorzaken. Dit maakt het mogelijk om gericht en effectief beleid te formuleren en aan te passen.
Dankzij de basisinvesteringen en ontwikkelingen van NOC*NSF kunnen gemeenten en provincies voor een haalbare investering hun eigen Sportdeelname onderzoek opzetten en jaarlijks hun analyses en rapportages ontvangen. Wil je meer weten over het lokale Sportdeelname onderzoek en de mogelijkheden binnen jouw gemeente of regio, stuur dan een e-mail naar onderzoek@nocnsf.nl.