Topsport Sportgala

Parasportvrouw en parasportman én parasportploeg van het jaar. Eindelijk gerechtigheid?

18 december 2023
Parasportvrouw en parasportman én parasportploeg van het jaar. Eindelijk gerechtigheid?

Het is een primeur. En woensdag is het zover. Voor het eerst wordt dan de parasportman, parasportvrouw en parasportploeg 2023 onderscheiden tijdens het NOC*NSF Sportgala. Tot nu toe bestond alleen de categorie paralympische sporter van het jaar. Eindelijk gerechtigheid, niet per se nodig of gaat het nog niet ver genoeg? Een reactie van drie genomineerden en chef de mission voor de Paralympische Spelen.  

Eeuwige reuring

Chef de Mission voor de Paralympische Spelen en zevenvoudig paralympisch kampioen rolstoeltennis: Esther Vergeer  

“Ieder jaar dezelfde discussie -in ieder geval zolang ik erbij betrokken ben, dus zeker 10 jaar-: Moeten we meer categorieën voor de paralympische sporters op het Sportgala? Er was altijd wel een reden waardoor het niet kon. Vanuit de NOS omdat meer categorieën niet in de live-uitzending pasten. Of omdat de kwaliteit van de paralympische sporten dat nog niet toeliet. Dat het nu wel is gelukt vind ik een stap vooruit. En ook het goede moment. Al had het ook prima een of twee jaar eerder gekund. De presentaties van de vrouwen en mannen zijn waanzinnig. Ze hebben zich echt bewezen en dus goed dat het nu gelijkgetrokken is.  

Ik vind het ergens ook wel grappig die eeuwige reuring rondom het gala en de prijzen. Bij sommigen lopen de emoties daarover hoog op. Kiezen tussen de besten is natuurlijk niet te doen, ook niet bij meer categorieën. Het is gewoon niet te vergelijken. Maar aan de andere kant vind ik het ook mooi, zo’n moment om sporters te eren en te waarderen. En ik juich het toe dat de insteek dit jaar van de NOS-uitzending wat lijkt te verschuiven van de winnaars naar de sport. Ik hoop heel erg dat er woensdag meer beelden van paralympiërs te zien zijn. Afgelopen jaren vond ik dat tegenvallen. Bij de uitreiking van paralympisch sporter van het jaar waren ze er wel, maar die ontbraken in het grote overzicht van het hele jaar. 

Maar ik wil niet klagen, want we komen van ver. Toen ik in het verleden won op het Sportgala, was het nog een prijs die vanuit een heel andere organisatie kwam, de voorloper van Gehandicaptensport Nederland, de NebasNsg. We hebben kortom ook al veel gewonnen.” 

Esther Vergeer

Esther Vergeer - BSR Agengy 

Niemand is een verliezer 

  • Genomineerde voor Parasportvrouw 2023: Diede de Groot (26)
  • Sport: rolstoeltennis
  • Prestatie: won dit jaar alle grandslamtoernooien en de mastertitel 

“We waren toe aan vernieuwing. Er zijn zoveel verschillende topsporters, dus ik vind deze aanpassing terecht en ben er blij mee. Het is goed voor de sport, meer mensen kunnen ons hierdoor zien en over ons horen, dat inspireert hopelijk ook mensen met een handicap. 

Ik vind het leuk dat de avond van het Sportgala zelf ook vernieuwd is. Dat de uitzending van de NOS en het feest voor de sporters losgekoppeld zijn van elkaar. En dat er aandacht is voor alle sporten en niet alleen voor de winnaars. Ik weet namelijk zelf hoe het is om alles te hebben gewonnen, een fantastisch jaar te hebben gehad waarbij er echt niets beter kon, en dan toch op zo’n avond te verliezen. Dat geeft wel een stom gevoel. Ik wist dus ook hoe de anderen zich voelde toen ik vorig jaar won. Niemand is een verliezer. Misschien een idee om in de toekomst een verkiezing voor het mooiste sportmoment van het jaar te houden?” 

Diededegrootcommercial

Diede de Groot - BSR Agengy 

Handjevol sporters 

  • Genomineerde voor parasportman 2023: Rogier Dorsman (24)
  • Sport: parazwemmen
  • Prestatie: zes medailles op het WK, waaronder goud op de 50 meter vrije slag en de 100 meter schoolslag.  

“Onderling hadden we het er wel over: Hoezo is er voor paralympische sporters maar 1 prijs? Hoezo dat verschil? Maar toen ik er over nadacht besefte ik, er zijn ook gewoon minder paralympiërs dan olympiërs. En de professionalisering van de paralympische sporten heeft een kortere geschiedenis dan die van de olympische. Ik wil niemand beledigen maar veel paralympische sporten waren naar mijn mening nog niet professioneel genoeg. Met het gevolg dat je op het sportgala alleen uit een handjevol sporters kon kiezen. Dus ik begrijp wel dat de verkiezing nu pas is uitgebreid.  

Natuurlijk hoop ik dat deze extra categorieën bijdragen aan meer bekendheid en dat meer paralympiërs aandacht krijgen. Dat is een mooie kans. En andersom ook: deze prijzen geven sporters extra motivatie. Ik vind het een eer dat ik genomineerd ben en winnen zou een bekroning zijn op afgelopen jaar. En het maakt me dan eerlijk niet uit of ik nu in de categorie parasportman win of van de hele paralympische ploeg.“

Rogier Dorsman BSR

Rogier Dorsman - BSR Agency

Mooie tussenstap

  • Genomineerde voor parasportploeg 2023: Carina de Rooij (43)
  • Sport: rolstoelbasketbal
  • Prestatie: goud op het EK en WK  

“Eigenlijk vind ik het niet ok dat er voorheen een verschil was tussen de paralympische en valide sport in deze verkiezing. Dus goed dat het nu gelijk is. Ook gunstig voor de zichtbaarheid van en aandacht voor de sporten en sporters.  

Het begon ook te wringen dat alles in 1 categorie gestopt zat. Zo zijn wij 2 keer eerder genomineerd geweest, maar wisten we van tevoren eigenlijk al dat we niet zouden winnen. Als ploeg kan je het bijna niet opnemen tegen sporters die het hele jaar door medailles kunnen veroveren. Ons jaar draait om 1 groot toernooi. Misschien zijn de prestaties dus net zo goed, maar uit zich dat niet in het aantal medailles. En ook: bij ons gaat het om een teamprestatie. Dat in 2014 maar een van ons genomineerd werd, voelde ook gek. Hoewel Inge destijds misschien wel onze beste speler was, en we het haar gunde, kwam die individuele nominatie ook wat gekunsteld over. Nu die categorieën losgetrokken zijn, voorkom je dit. 

Toch kan het denk ik nog beter. En zie ik dit vooral als een tussenstap. Ik zou ervoor pleiten om in de toekomst geen aparte paralympische categorie meer aan te houden, maar om alles samen te voegen. Dat is echt inclusief. Nu leggen de paralympiërs het vast nog af tegen de valide sporters, maar het is een goede motivatie om daar komende jaren aan te werken.”

Carina De Rooij Rolstoelbasketbal  BSR AGENCY (1)

Carina de Rooij - BSR Agency

Deel dit artikel op social media: