Bonden Duurzaamheid

Voetbalvereniging O.N.T. wint titel Sportaccommodatie van het jaar 2023

11 mei 2023
Voetbalvereniging ONT Sportaccommodatie van het jaar 2023

Voetbalvereniging O.N.T uit het Friese Opeinde is verkozen tot meest duurzame sportaccommodatie van het jaar 2023. De voetbalvereniging nam de prijs 10 mei in ontvangst. De andere genomineerden voor deze duurzaamheidsprijs van NOC*NSF en Kenniscentrum Sport & Bewegen waren v.v. Hellendoorn, TCD Hummelo, stichting Randori en C.K.C. Rheko.

Winnaar O.N.T. steekt de nek uit voor verduurzaming. Kennisdeling is een missie van de voorzitter. De vereniging werkt hard aan recycling, bijvoorbeeld met water, waarbij de Friese innovatie Hydraloop ingezet wordt om grijs water te hergebruiken. De club heeft duurzaamheid op een ongelofelijk integrale manier aangepakt en houdt zich zowel bezig met de groene als de sociale kant van duurzaamheid en laat daarbij niemand aan de zijlijn staan.

De winnaar ontving een cheque ter waarde van € 3.000 om verdere verduurzaming te financieren. De overige genomineerden ontvangen elk een cheque ter waarde van € 1.000.

Jury enthousiast over duurzame initiatieven

De jury, bestaande uit Bert van Oostveen (Kenniscentrum Sport & Bewegen), Irene Eijs (NOC*NSF), Judith Maas (SDG Nederland) en Remco Hoekman (Mulier Instituut) heeft de genomineerden beoordeeld. Zij scoorden stuk voor stuk heel goed op de beoordelingscriteria zoals energie, hergebruik van materialen, gewasbescherming, multifunctionaliteit, cohesie met de wijk en gemeenschap en het uitdragen van het project naar buiten.

Namens de jury zei Irene Eys: "Eén ding dat ik vooral wil meegeven is dat alle genomineerden die hier aanwezig zijn een echt voorbeeld zijn in hun sport en hun soort accommodatie. Wij vinden dat als jury heel inspirerend en wij hopen dan ook dat dit veel andere verenigingen ook zal inspireren. Hopelijk gaan jullie vaak gebeld worden om tips aan andere verenigingen te mogen geven."

O.N.T. is een vereniging die duurzaamheid op een ongelofelijk integrale manier heeft aangepakt en zowel de groene als de sociale kant invulling geeft.

Voorzitter Jeen Visser van O.N.T zei in zijn dankwoord: "Het is geweldig wat we vooral met elkaar bij de club hebben gepresteerd de afgelopen jaren. Ik hoop dat we de komende jaren nog heel veel stappen te kunnen zetten om verder te verduurzamen. De prijs zal ons daar zeker bij helpen. Deze tevreden voorzitter gaat dat uitdragen naar de club en naar de achterban."

Inspiratie opdoen? 

Wil je inspiratie opdoen voor je eigen duurzame clubinitiatief? Bekijk dan eens de filmpjes van de winnaar en de genomineerden

Over de verkiezing

De sportsector gaat verduurzamen en wil in 2050 CO2-arm zijn. Dit hebben NOC*NSF en Kenniscentrum Sport & Bewegen afgesproken, samen met de andere ondertekenaars van de Routekaart Verduurzaming Sport. Goed voorbeeld doet volgen en biedt daarnaast inspiratie.

Daarom hebben NOC*NSF en Kenniscentrum Sport & Bewegen de prijs Sportaccommodatie van het jaar in het leven geroepen. We kijken daarbij naar hoe clubs zich inzetten om hun sportaccommodatie zo breed mogelijk te verduurzamen.

Deel dit artikel op social media: