Bonden Duurzaamheid

Duurzaam voorbeeld doet volgen

1 mei 2023
Duurzaam voorbeeld doet volgen

Wat kan jouw club leren van de genomineerden voor Sportaccommodatie van het jaar?

Op 10 mei aanstaande wordt voor de vierde keer de titel 'Sportaccommodatie van het jaar' toegekend. Deze vijf genomineerden zijn nog in de strijd voor de prijs die draait om duurzaamheid. De kanshebbers presenteren zich stuk voor stuk met een korte video waarin ze de duurzame kenmerken van hun accommodatie toelichten.

Benieuwd wat jouw vereniging hiervan kan leren? Bekijk dan de video’s. Wellicht doe je inspiratie op om ook met jouw club aan de slag te gaan met het verduurzamen van jullie sportaccommodatie. Immers: goed voorbeeld doet volgen.

Korfbalvereniging C.K.C. Rheko

Korfbalvereniging C.K.C. Rheko uit Rheden in Gelderland laat een duidelijke visie zien met haar zeven jaar geleden opgerichte duurzaamheidscommissie. De vereniging betrekt haar leden via onder andere crowdfunding bij de verduurzaming van de club, maar brengt ook gedragsverandering in gang door gezondere voeding aan te bieden in de kantine en te stimuleren minder water te gebruiken tijdens het douchen.

Voetbalvereniging O.N.T.

Voetbalvereniging O.N.T. uit het Friese Opeinde durft de nek uit te steken voor duurzaam energieverbruik. Deze vereniging maakt zelfs gebruik van innovaties voor het hergebruik van water en heeft een openbaar toegankelijk terrein waar de jeugd altijd terechtkan om te sporten.

Stichting Randori

Als kleine vereniging uit Klaaswaal in de Hoekse Waard doet Stichting Randori alles wat ze kan. Samen met haar leden heeft deze judovereniging de dojo gerenoveerd met gerecyclede materialen. De sportaccommodatie is van grote sociale betekenis voor haar omgeving.

TCD Hummelo

Van nestkasten tot vlechthagen, van natuurpoelen tot insectenhotels: motorsportvereniging TCD Hummelo uit de Gelderse Achterhoek heeft biodiversiteit en verduurzaming van haar sportaccommodatie hoog op de agenda staan. Dankzij de verduurzamingsmaatregelen verbruikt de club bovendien zo’n 83% minder energie dan voorheen.

v.v. Hellendoorn

De Overijsselse voetbalvereniging v.v. Hellendoorn is een schoolvoorbeeld voor duurzaam energieverbruik. Met een duidelijke visie op het besparen en opwekken van energie heeft zij haar sportaccommodatie in het Salland gerenoveerd. Hergebruik van materialen en samenwerking met leden en vrijwilligers hebben bijgedragen aan een gerenoveerde duurzame sportaccommodatie.

Kom naar de verkiezingsavond

Op woensdag 10 mei wordt de winnaar van de verkiezing van Sportaccommodatie van het jaar bekendgemaakt tijdens een feestelijke bijeenkomst in het Noord-Brabantse Demen bij DDL, de winnaar van 2022.

De uitreiking wordt gecombineerd met een inhoudelijk programma. Geïnteresseerden kunnen een rondleiding volgen bij DDL en deelnemen aan een aantal kleedkamersessies over onderwerpen die te maken hebben met het verduurzamen van sportaccommodaties.

Geïnteresseerden die aan de slag willen met verduurzaming of daar al mee bezig zijn, kunnen zich kosteloos aanmelden op duurzamesportsector.nl (opent in nieuw venster)

Over de verkiezing

De sportsector gaat verduurzamen en wil in 2050 CO2-arm zijn. Dit hebben NOC*NSF en Kenniscentrum Sport & Bewegen afgesproken, samen met de andere ondertekenaars van de Routekaart Verduurzaming Sport. Goed voorbeeld doet volgen en biedt daarnaast inspiratie.

Daarom hebben NOC*NSF en Kenniscentrum Sport & Bewegen de prijs Sportaccommodatie van het jaar in het leven geroepen. We kijken daarbij naar hoe clubs zich inzetten om hun sportaccommodatie zo breed mogelijk te verduurzamen.

Vorig jaar werden korfbalvereniging Tempo, voetbalvereniging EGS ‘20 en voetbalclub SDDL genomineerd. SDDL ging naar huis met de titel.

Deel dit artikel op social media: