Bonden Veilige Sport

Badminton Nederland presenteert onderzoek grensoverschrijdend gedrag

12 december 2022
Badminton Nederland presenteert onderzoek grensoverschrijdend gedrag

Na Handboogsport Nederland, Gehandicaptensport Nederland en KNZB, presenteert ook Badminton Nederland de resultaten van een prevalentieonderzoek naar grensoverschrijdend gedrag. Het onderzoek onder leden van deze bond is gehouden zonder directe aanleiding en in nauwe samenwerking met het Centrum Veilige Sport Nederland en NOC*NSF.

De resultaten van het onderzoek bij Badminton Nederland tonen grote gelijkenis met die van het landelijk prevalentieonderzoek naar grensoverschrijdend gedrag uit 2019. Zo heeft in totaal 19 procent van de leden minstens één vorm van grensoverschrijdend gedrag meegemaakt, die indruk op hen maakte.

Op de vraag welke ervaringen de meeste indruk maakten, wordt emotioneel grensoverschrijdend gedrag het meest genoemd: 18 procent. Daarbij valt te denken aan kritiek op sportieve prestaties, geplaagd en genegeerd worden. Bij 1 procent van de leden ging het om een ervaring met lichamelijk grensoverschrijdend gedrag. In 5 procent van de gevallen maakte een ervaring met seksueel grensoverschrijdend gedrag indruk.

Marc van den Tweel, algemeen directeur NOC*NSF: "De proactieve onderzoeken van deze sportbonden juich ik enorm toe. Door de resultaten kom je er écht achter wat er speelt onder de leden. Het onderzoek levert daardoor concrete aanbevelingen en verbeterpunten op, waarmee de bonden aan de slag gaan. Handboogsport Nederland, KNZB, Gehandicaptensport Nederland en Badminton Nederland geven hiermee het signaal af dat zij de veiligheid van alle leden hoog in het vaandel hebben staan.”

De onderzoeken zijn mogelijk gemaakt door een subsidie van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en gehouden door I&O Research en Centerdata.

Deel dit artikel op social media: