Topsport TeamNL

Maurits Hendriks onderscheiden met erepenning NOC*NSF

16 mei 2022
Maurits Hendriks onderscheiden met erepenning NOC*NSF

Maurits Hendriks is onderscheiden met de erepenning van NOC*NSF. Anneke van Zanen-Nieberg, voorzitter van de sportkoepel, reikte de onderscheiding maandagavond uit, voorafgaand aan de Algemene Vergadering.

Hendriks was tot april dit jaar technisch directeur van NOC*NSF. Die functie vervulde hij ruim dertien jaar. Onder zijn bewind heeft Nederland een stevige en brede top tien-positie veroverd in de internationale topsportwereld. "Het bestuur van NOC*NSF heeft grote waardering voor de wijze waarop Maurits Hendriks zich aan de Nederlandse sport heeft verbonden en zich voor de sport heeft ingezet", verklaarde Van Zanen-Nieberg.

De top tien-ambitie wist Hendriks mede te vervullen door het versterken van het Nederlandse topsportklimaat. "Het tekent Maurits Hendriks", aldus Van Zanen-Nieberg. "Hij vertrouwde er op dat de Nederlandse topsporters zelf, samen met hun begeleiding, optimaal van dat klimaat gebruik zouden willen maken. Dat kenmerkt zijn visie dat jonge mensen vooral ondersteund dienen te worden bij het verwezenlijken van hun eigen ambities."

Recordaantal

Hendriks stond aan de basis van het ontstaan van TeamNL, het sportteam dat Nederland 365 dagen per jaar vertegenwoordigt op internationaal topniveau. TeamNL behaalde op de Olympische Spelen in Tokio afgelopen jaar een recordaantal van 36 medailles. Nederland eindigde daarmee op een zevende plek in het medailleklassement, de hoogste klassering ooit. De paralympiërs van TeamNL wonnen in Tokio 59 medailles. Het resulteerde in de vijfde positie, de hoogste notering sinds 1976.

Bijzondere betekenis

De erepenning van NOC*NSF wordt uitgereikt aan personen die een bijzondere betekenis voor de sport in Nederland hebben of hebben gehad. Onder meer Joop Alberda, technisch directeur van NOC*NSF in de periode van 1997 tot 2004, ging Hendriks voor. Afgelopen jaar was Herman Ram, oud-directeur van de Dopingautoriteit, de laatste die de erepenning van de sportkoepel ontving.

Deel dit artikel op social media: