Topsport Tokyo 2020

Mentale veerkracht brengt TeamNL naar de top van het medailleklassement

Redactie 8 augustus 2021
Mentale veerkracht brengt TeamNL naar de top van het medailleklassement

Na ruim twee weken topsport op het allerhoogste niveau in Tokio kan de balans opgemaakt worden van de prestaties van TeamNL. Volgens Maurits Hendriks, technisch directeur van NOC*NSF, springt vooral de manier waarop de sporters van TeamNL zich aanpassen na een moeilijke situatie daarbij in het oog.

"Dit waren de Spelen van de mentale veerkracht," begint Maurits Hendriks, technisch directeur van NOC*NSF. "De eigenschap om je aan te passen aan moeilijke omstandigheden en die vervolgens om te buigen, zit echt in dit team. Of je het nu hebt over Niek Kimmann die na een onfortuinlijke aanvaring met een overstekende official met een scheurtje in zijn knie naar het goud snelt. Of over Marit Bouwmeester die haar olympisch toernooi zo moeizaam begon, maar haar toernooi afsluit met een bronzen plak."

Hendriks zag meer situaties waarin de sporters van TeamNL onvoorstelbaar veel doorzettingsvermogen toonden. "Sifan Hassan valt in haar serie over 1.500 meter. Ze knokt zich terug en wint niet alleen die serie, maar op dezelfde dag ook olympisch goud op de 5.000 meter. Merel Smulders beleeft een emotionele rollercoaster op de BMX-baan na de crash van haar zus. Ze mag op de valreep door naar de finale en op het moment suprême piekt ze. Met een bronzen medaille als resultaat."

Het gaat natuurlijk niet om de getallen. Het zijn de prestaties van de mensen achter de medailles die ons inspireren.
Maurits Hendriks, technisch directeur NOC*NSF

"Shanne Braspennincx is hersteld van een hartinfarct in 2015. In de eerste ronde op de keirin is ze bijna uitgeschakeld, maar in sensationele rit snelt ze naar olympisch goud. Sanne van Dijke vecht zich na een onvoorstelbaar zware periode naar olympisch brons. Stuk voor stuk zijn het verhalen van sporters die om kunnen gaan met wat er op hun pad komt en zelfs dan optimaal kunnen presteren."

Shanne Braspennincx Teamnl ORANGE PICTURES

Shanne Braspennincx (Orange Pictures)

Verschillende sporten

TeamNL was in Tokio goed voor liefst 36 olympische plakken waarvan tien keer goud. Een recordaantal. Hendriks: "Het gaat natuurlijk niet om de getallen. Het zijn de prestaties van de mensen achter de medailles die ons inspireren. De verhalen, daar draait het om. Wel zie je dat niet alleen het aantal medailles is gegroeid, maar ook het aantal verschillende sporten waarin de medailles zijn behaald. Dat laat zien hoe hoog het niveau van TeamNL in de breedte is op dit moment."

Baanwielrennen, atletiek en roeien zijn de hofleveranciers voor TeamNL. Hendriks: "De prestatie van Sifan Hassan, twee keer goud en één keer brons, is er één voor de eeuwigheid. Maar ook de medailles van Anouk Vetter, Emma Oosterwegel, de estafettemannen en Abdi Nageeye zijn historisch."

"De roeiploeg zorgt met vijf medailles voor een absoluut record tijdens een Spelen. En in de wielerwereld zie je dat de nauwe samenwerking tussen de wielerbond KNWU en TeamNL absoluut zijn vruchten afwerpt. We zijn nu het derde land ooit dat een keer goud won op alle vier de fietsdisciplines: BMX, wegwielrennen, baanwielrennen en mountainbiken."

Sifan Hassan Teamnl ORANGE PICTURES

Sifan Hassan (Orange Pictures)

Piekprestaties

Veel sporters binnen TeamNL piekten op het juiste moment deze Spelen. Niet alleen de medaillewinnaars. Hendriks: "Vijf jaar geleden in Rio waren veel vierde plaatsen afkomstig van sporters die tijdens een preolympisch WK een medaille hadden gewonnen. Die op de Spelen net geen podium haalden. In Tokio waren veel vierde plaatsen juist piekprestaties van sporters die bijna voor een stunt zorgden. Het mixedteam triatlon, Rachel Klamer op de triatlon, Bauke Mollema tijdens de wegwedstrijd en de springruiters bij de landenwedstrijd bijvoorbeeld."

Natuurlijk is het fantastische resultaat van TeamNL ook de verdienste van de coaches. Hendriks: "Dat zijn allemaal competente en toegewijde mensen die gaan voor het hoogst haalbare. Daarin blijven we als NOC*NSF investeren. Binnen TeamNL sta je er nooit alleen voor. We helpen, we prikkelen en we corrigeren soms. We zijn er altijd, ook als het niet goed gaat."

Volgens Hendriks was het niveau van de competitie deze Spelen hoog. "Dat maakte het ook heel mooie Spelen met prachtige sport. We kunnen vaststellen dat heel veel van de Nederlandse topsporters maximaal hebben gepresteerd. En dat heeft ons naar de top van het medailleklassement gebracht."

Deel dit artikel op social media: