Topsport Beijing 2022 TeamNL

Adriana Jelinkova niet van start op slalom

8 februari 2022
Adriana Jelinkova niet van start op slalom

Adriana Jelinkova heeft besloten niet van start te gaan op de slalom die komende woensdag op het olympisch programma staat en huiswaarts te keren.

De Nederlandse skiester testte eerder deze week positief op corona en moest daarom hertesten ondergaan. Adriana bleek telkens variërende testwaarden te hebben rondom de in China toegepaste grenswaarden. Dit is - net als de positieve test - hoogstwaarschijnlijk het gevolg van de coronabesmetting die zij begin januari heeft opgelopen.

Vanwege deze schommelende waarden heeft zij vervolgens het close-contact regime opgelegd gekregen. Adriana is niet in contact met overige TeamNL sporters geweest. Alleen haar naaste begeleiding heeft haar kunnen ondersteunen. Door deze bijzondere omstandigheden heeft Adriana zich niet optimaal kunnen voorbereiden. De onzekere situatie heeft voor veel stress gezorgd. Hierdoor kon zij maandagochtend op de reuzenslalom niet laten zien waarvoor ze naar de Spelen is gekomen.

Adriana Jelinkova: "Met een trots, maar vooral teleurgesteld gevoel heb ik in goed overleg met mijn team besloten om per direct terug te vliegen. Dit bekent dat ik woensdag niet van start ga op het onderdeel slalom. In een gevecht tegen de tijd om op tijd fit te zijn voor de Olympische Spelen in een periode waarin wij allen ook nog eens moeten waken voor onze gezondheid (lees: corona), is mijn olympische debuut op een deceptie uitgelopen."

“Het was een droom die uit kwam toen ik me vorig jaar kwalificeerde. Omdat ik zo hard heb geknokt om hier te staan, is het extra pijnlijk om te realiseren dat een aantal externe factoren een grote impact hebben gehad op mijn mentale- en fysieke welzijn."

Omdat ik zo hard heb geknokt om hier te staan, is het extra pijnlijk om te realiseren dat een aantal externe factoren een grote impact hebben gehad op mijn mentale- en fysieke welzijn
Adriana Jelinkova

“Een aantal weken voor vertrek testte ik met mijn hele team positief op het coronavirus. Gelukkig waren we net op tijd hersteld om te mogen afreizen naar China. Het corona-protocol beheerst op een gegeven moment je leven. Elke dag leef je als topsporter tussen hoop en vrees. Het is namelijk bekend dat het virus nog lang in het lichaam blijft zwerven. En zo bleek ook bij mij."

"Afgelopen week ben ik (naar Chinese maatstaven) meermaals positief getest. Omdat de CT-waardes niet overtuigend genoeg waren, hoefde ik uiteindelijk niet in isolatie. Tot een dag voor de wedstrijd. Tot overmaat van ramp testte ik wederom positief. Na een nacht niet te hebben geslapen, wachtend op de uitslag en veel commotie, hoorde ik kort voor de wedstrijd dat ik toch mocht starten. De stress voorafgaande aan de wedstrijd leidde tot paniekaanvallen. Onzeker of ik überhaupt wel in staat was om te skiën. Uiteindelijk heb ik de knop omgezet en toch gestart. Dan mis je een poortje en is het klaar."

“In overleg met mijn coach en ter bescherming van mijn eigen gezondheid hebben wij besloten dat dit olympische avontuur voor mij hier helaas eindigt. Ik vlieg vandaag nog naar huis om dit in mijn eigen vertrouwde omgeving een plekje te geven."

Carl Verheijen, chef de mission van TeamNL: “Allereerst een enorme domper dat dit Adriana moet overkomen. Ze heeft na haar zware knieblessure vorig jaar zo hard geknokt om de Spelen te kunnen halen. Dat deze omstandigheden zo’n wissel op haar trekken en daardoor haar prestatie in de weg staan, is het voor haar ontzettend frustrerend en verdrietig. Haar besluit om niet meer in actie te komen is begrijpelijk en dat respecteren we uiteraard. We doen er alles aan om Adriana ook nu de juiste steun te kunnen bieden.”

Deel dit artikel op social media: