NOC*NSF Duurzaamheid Sportverenigingen Sportbonden

Meld jouw club aan voor de eretitel Sportaccommodatie van het jaar

8 december 2021
Meld jouw club aan voor de eretitel Sportaccommodatie van het jaar

Iedere sporter is gebaat bij een toekomstbestendige sportaccommodatie. Hierin speelt duurzaamheid een sleutelrol. Daarom zijn wij op zoek naar het beste initiatief op het gebied van duurzaamheid. En dan zijn we niet alleen benieuwd naar de plannen, maar vooral naar wat al gerealiseerd is. Naast de eretitel Sportaccommodatie van het jaar 2022 ontvangt de winnaar een cheque van €2000,- om te besteden aan de accommodatie. Wil jij jouw club in de spotlight zetten? Meld je dan aan via sportaccommodatievanhetjaar.nl.

De prijs is bedoeld om sportverenigingen die goed op weg zijn met het verduurzamen van hun accommodatie in de spotlight te zetten en om andere clubs te stimuleren ook aan de slag te gaan. In 2050 moeten alle sportaccommodaties CO2-arm zijn, dat betekent een CO2-reductie van 95% ten opzichte van 1990. In 2030 moet 49% CO2-reductie gerealiseerd zijn. Daarom moet de branche stappen gaan zetten in het verduurzamen en toekomstbestendig maken van de sportaccommodaties. 

FC Burgum en vv Wolfaartsdijk eerdere winnaars

In 2021 won FC Burgum de prijs, een jaar eerder viel de vv Wolfaartsdijk die eer te beurt. Bij FC Burgum viel naast de duurzaamheid van het sportcomplex, met  onder andere een energieneutraal gebouw met warmtepompen en waterbesparende douches, het samenbindende element van het sportcomplex in de smaak bij de jury.

Bij de winnaar van 2020, het Zeeuwse vv Wolfaartsdijk, staat duurzaamheid standaard op de agenda. De jury waardeerde onder andere ook de combinatie met innovatief pragmatisme, zoals het inzetten van deelauto's na het wegvallen van het openbare vervoer en het gebruik van zonneboarding.

Aan de slag met verduurzaming?

Wil je als club vandaag al aan de slag met verduurzamen? In november is de tool Sport NL Groen gelanceerd. Deze tool maakt verduurzamen toegankelijk en rendabel voor alle sportclubs in Nederland. Als eigenaar van een sportaccommodatie kun je gebruik maken van de tool om de mogelijkheden tot verduurzaming van de accommodatie concreet in kaart te brengen.

Sport NL Groen is een onafhankelijke, online tool waar alle aspecten van verduurzaming samenkomen. Je krijgt als sportclub of gemeente gratis advies van energiecoaches over hoe je jouw sportaccommodatie kunt verduurzamen. Behalve duurzaamheidsadvies, krijg je ook informatie over landelijke en regionale subsidies en financieringsmogelijkheden. Je kunt vervolgens zelf kiezen hoe je wilt verduurzamen en met welke partijen.

Over de verkiezing

De prijs ‘Sportaccommodatie van het jaar’ wordt komend jaar voor de derde keer uitgereikt en is een initiatief van NOC*NSF, Kenniscentrum Sport & Bewegen, Mulier Instituut en RVO.

De vakjury bestaat uit Bert van Oostveen, directeur-bestuurder Kenniscentrum Sport & Bewegen, Irene Eijs, bestuurslid NOC*NSF, Remco Hoekman, directeur Mulier Instituut en Judith Maas, directeur SDG Nederland.

Bert van Oostveen: "Samen de sportsector verduurzamen is een mooie uitdaging. Daarom willen wij clubs die goed bezig zijn met verduurzamen een podium geven. De geldprijs kan ze daarnaast op weg helpen in hun verdere verduurzamingsproces."

Meld je hier aan om deel te nemen aan de verkiezing

Deel dit artikel op social media: