NOC*NSF Duurzaamheid Sportverenigingen

Voetbalvereniging FC Burgum winnaar Sportaccommodatie van het Jaar

22 april 2021
Voetbalvereniging FC Burgum winnaar Sportaccommodatie van het Jaar

Voetbalvereniging FC Burgum uit het gelijknamige Friese dorp is verkozen tot ‘Sportaccommodatie van het Jaar 2021’. De vereniging heeft een duurzaam sportcomplex met een voetbalkantine, in het Fries ook wel de ‘Hûskeamer’ genoemd, die niet alleen open staat voor voetballeden maar voor alle inwoners van het dorp. "Een initiatief waarin het sociale aspect mooi naar voren komt." Naast FC Burgum waren ook tennisvereniging Berg en Dal en voetbalvereniging SV Grol genomineerd, die respectievelijk de tweede en derde prijs in ontvangst namen.

Vanwege de coronamaatregelen was de uitreiking op 22 april dit jaar niet tijdens de Vakbeurs Sportaccommodaties, maar in de kantine van voetbalvereniging Angerlo Vooruit. Deze club mocht vorig jaar de stimuleringsprijs voor 'beste initiatief duurzaamheid' in ontvangst nemen.

Een huiskamer voor alle dorpsgenoten

De winnaar van dit jaar, de Friese voetbalvereniging FC Burgum, heeft een duurzaam sportcomplex. Op het dak liggen zeshonderd zonnepanelen waardoor het gebouw volledig energieneutraal is. De gevelstenen zijn gemaakt van restpartijen wat het complex een unieke uitstraling geeft. Ook wordt er gebruik gemaakt van warmtepompen en bevatten de kleedkamers waterbesparende douches. In de multifunctionele sportaccommodatie is tevens de fysiotherapie gehuisvest.

Wat de vakjury vooral aansprak, is de 'Hûskeamer', dat het samenbindende element is van het sportcomplex. "Deze vereniging heeft echt nagedacht over duurzaamheid, maar ook over het sociale aspect. Wij vinden inclusie heel belangrijk. Zo’n huiskamer is iets dat alle verenigingen echt zouden moeten hebben", licht jurylid Irene Eys toe. 

Jaap van Bruggen, projectleider van het nieuwe complex: "Alleen kun je niks, maar met z’n allen kun je veel bereiken. Dat is ook het concept van de hûskeamer. Die is er niet alleen voor de voetbalteams, maar voor het hele dorp. Dit idee maakte ook de gemeente en de subsidieverleners enthousiast en heeft tot een grotere voetbalkantine geleid waar voor iedereen plek is. Het liefst hadden we natuurlijk de hûskeamer vanavond opengesteld voor een feestje. Maar dat moet helaas nog even op zich laten wachten."

Dit jaar werd de verkiezing van Sportaccommodatie van het Jaar voor de tweede keer georganiseerd in samenwerking met het Kenniscentrum Sport en Bewegen en de Vakbeurs Sportaccommodaties. Het accent van de jury lag dit jaar niet alleen op de sportaccommodatie maar vooral op de omgeving, zoals hoe de clubs omgaan met biodiversiteit en met circulariteit, en hoe de mensen worden betrokken. Jurylid Selina Roskam, kennismakelaar RVO, zegt hierover: “We hebben echt vooral gelet op hoe de clubs met hun omgeving omgaan. Daarmee bedoelen we niet alleen de fysieke omgeving, maar ook de sociale omgeving zoals de buurtbewoners en het inspireren van de eigen leden.”

Deel dit artikel op social media: